Zoeken

Marokko overweegt decriminalisering verkoop en consumptie alcohol

9 november 2022 - 22:00 - Marokko

©

Abdellatif Ouahbi, Marokkaanse minister van Justitie, stelt bereid te zijn een wet uit 1967 die alle commerciële bedrijven verbiedt om alcoholische dranken te verkopen of aan te bieden aan moslims, af te schaffen. Dit is een bindende wet waarvan niet-naleving wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal zes maanden en een boete van 140 euro.

De verkoop en consumptie van alcohol is uitsluitend voorbehouden aan toeristen. Nu heeft Abdellatif Ouahbi er zijn stokpaardje van gemaakt. Hij wil enkele "vrijheidsbeperkende wetten" herzien en een uitgebreide hervorming voorstellen, waaronder het decriminaliseren van het gebruik van alcohol door Marokkanen, meldt Courrier international.

Lees ook: Alcohol levert Marokkaanse staat veel inkomsten op

De decriminalisering van alcohol en buitenechtelijke seksuele relaties zijn twee hoofdpunten van de Authenticiteit en Moderniteit Partij (PAM) van de huidige regeringsleider. Er is veel over gesproken in de verkiezingscampagnes van 2016 en 2021. Het project wordt echter nog steeds met argusogen bekeken door de Partij voor Justitie en Ontwikkeling (PJD). Deze laatste heeft gedurende haar 10-jarige regeerperiode agressief campagne gevoerd tegen alcohol.

De PAM is sinds vorig jaar aan de macht en wil een hervorming in gang zetten. "Er is niets bijzonders aan om alcoholgebruik te willen decriminaliseren. Alcohol is overal verkrijgbaar: in supermarkten, bars, hotels, enz..." zei een anonieme vertegenwoordiger van de centrum-linkse partij.

Lees ook: Twintig doden na drinken versneden alcohol in Marokko

Met een bevolking van 37 miljoen mensen wordt in Marokko jaarlijks 100 miljoen liter alcoholische drank geconsumeerd. De verkoop van alcohol brengt de staat jaarlijks gemiddeld 170 miljoen euro op. "Iedereen weet dat Marokkanen drinken. We moeten zo snel mogelijk een einde maken aan deze hypocrisie", aldus Abdellatif Ouahbi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team