Zoeken

Gaat Marokko net als Turkije cryptocurrency transacties verbieden?

23 april 2021 - 15:00 - Economie

©

Coindesk hoopt dat Marokko en India het voorbeeld van Turkije zullen volgen, waarvan de centrale bank cryptocurrency transacties heeft verboden vanaf 30 april 2021. Een besluit dat onder meer de reden is voor de scherpe daling van de waarde van de Bitcoin op zondag 18 april.

De Bitcoin viel zondag terug tot 51.700 dollar, een daling van bijna 20% ten opzichte van de piek van 65.000 dollar vier dagen eerder. Inmiddels is de currency terug geklommen naar meer dan 57.000 dollar. Volgens analisten zijn er verschillende redenen voor de scherpe daling. Met name de aankondiging van de Turkse centrale bank om cryptocurrency-transacties vanaf 30 april te verbieden. Een in het staatsblad opgenomen besluit waarin wordt bepaald dat cryptovaluta en andere digitale activa op basis van de blockchain, niet direct of indirect mogen worden gebruikt om goederen en diensten te betalen. Anderzijds blijft de aankoop van Bitcoins toegestaan.

Coindesk hoopt dat Marokko en India in het kielzog van Turkije zullen volgen. In november 2017 had het wisselkantoor van het koninkrijk cryptocurrency-transacties verboden. Ook waarschuwde zij Marokkanen dat transacties in virtuele valuta’s een overtreding van de deviezenregelgeving zijn en aan sancties en boetes worden onderworpen.

Financiële regelgevers blijven sceptisch over het gebruik van cryptocurrencies, terwijl Bank Al-Maghrib (BAM) de creatie van een e-dirham overweegt. Marokko heeft bovendien een institutioneel kader opgezet dat zich bezighoudt met de digitale valuta van de centrale bank (CBDC). Het valt nog te bezien of BAM deze stap zal zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team