Zoeken

Marokko: 53% corona-werklozen nog steeds zonder baan

11 december 2022 - 17:00 - Marokko

©

De meeste Marokkaanse werknemers die tijdens de lockdownperiode werkloos zijn geworden, hebben nog steeds geen nieuwe baan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Hoge Planningscommissie (HCP).

Volgens een enquête die van 15 tot 24 juni is uitgevoerd door de HCP, blijkt dat 53% van de werknemers die tijdens de lockdown werkloos zijn geworden, "nog steeds in een situatie van werkonderbreking verkeren". De meesten van hen zijn ambachtslieden en geschoolde arbeiders. Slechts 11% van hen is op zoek gegaan naar een nieuwe baan. De situatie is bijna dezelfde voor plattelandsbewoners (63,1%) als voor stedelingen (68,2%), meldt Hespress.

Lees ook: Anderhalf miljoen werklozen in Marokko

Als belangrijkste reden voor hun werkloosheid noemen ze de sluiting van bedrijven of de inkrimping van het personeelsbestand. In haar verslag merkt de HCP op dat tijdens de pandemie vooral zelfstandigen en werkgevers (74%) zwaar werden getroffen. Ze worden opgevolgd door de werknemers (65%).

Lees ook: Werkloosheid: deze Marokkaanse regio is het meest getroffen

Met name in de bouw en openbare werken vielen harde klappen, 84% werd daar werkloos, gevolgd door de industrie (75%). Ongeveer 38% van de mannen die stopten met werken hebben hun activiteit hervat, tegen 31% van de vrouwen, aldus de HCP.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team