Zoeken

Marokko hoopt op collectieve immuniteit tegen juni

27 februari 2021 - 10:40 - Marokko

©

Minder dan een maand nadat Koning Mohammed VI de corona-vaccinatiecampagne lanceerde, hebben meer dan 3 miljoen Marokkanen de eerste dosis van het vaccin ontvangen en hebben ruim 43.000 menen ook al een tweede dosis gekregen. Maar ondanks het brede maatschappelijke draagvlak voor de campagne, blijven er vragen bestaan, met name over het aantal besmettingen met de nieuwe Britse variant die in Marokko is opgedoken.

Aan de MAP-microfoon maakte arts en onderzoeker op het gebied van gezondheidsbeleid en -systemen Tayeb Hamdi, enkele opmerkingen over de inentingscampagne en de doeltreffendheid van het vaccin tegen de Britse variant. De belangrijkste opdracht van de specialist is het geruststellen van de bevolking, zodat angst, twijfels en aarzelingen geen belemmering vormen voor het goede verloop van de campagne, waarvan de felbegeerde collectieve immuniteit afhangt.

Volgens de onderzoeker heeft Marokko grote inspanningen geleverd om zich van een succesvol verloop van de campagne te verzekeren. De campagne is uitgebreid van 75-plussers naar 65-plussers en sinds kort ook naar mensen tussen 64 en 60 jaar en chronisch zieken zonder leeftijdsgrens. Een strategie die volgens Tayeb Hamid van Marokko een voorloper maakt op dit gebied.

In een recente verklaring zei minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid dat de groepsimmuniteit tegen eind mei bereikt zou worden, als de campagne vlot verloopt en de verwachte vaccindoses op tijd aankomen. Volgens de arts zal het, vooral omwille van de laatste ontwikkelingen, ten minste tot juni duren om die immuniteit te bereiken. Hij wijst erop dat het dan pas ook opportuun zal zijn om de coronamaatregelen op te heffen en terug te gaan naar een normale situatie. Waakzaamheid blijft op dit moment geboden, zeker gezien de betrekkingen van Marokko met andere landen.

Op de vraag of het ontvangen van de twee doses ook bescherming biedt tegen een eventuele nieuwe besmetting, antwoordde Tayeb Hamid dat een laag besmettingsrisico mogelijk blijft, afhankelijk van de mate van doeltreffendheid van het vaccin. "Zelfs mensen die geen 100 procent immuniteit bereiken na de vaccinatie, zullen milde of zelfs zachtaardige vormen van Covid-19 hebben als ze besmet raken," zei Hamid.

Wat de Britse coronavariant betreft, wijst de onderzoeker erop dat de vaccins van Sinopharm en Astrazeneca daarvoor ook doeltreffend zijn gebleken. "Mensen die in Marokko worden gevaccineerd, zijn zowel tegen de klassieke stam, als tegen de Britse variant beschermd. Het is aangetoond dat mutaties in de Britse variant op niveau van het spike-eiwit geen invloed hebben op de immuniteit, in tegenstelling tot de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, die wel problematisch zijn voor de immuniteit".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team