Zoeken

In Marokko beschikbare coronavaccins voor 70 à 80% doeltreffend

9 mei 2021 - 19:40 - Marokko

©

Tot dusver zijn er in Marokko slechts twee gevallen van de Indiase variant van het coronavirus gemeld. Het voornaamste virus dat circuleert is nog steeds de klassieke stam. Jaafar Heikal, epidemioloog en specialist in besmettelijke ziekten, zegt dat het koninkrijk over de nodige geneesmiddelen beschikt om een goed beheer mogelijk te maken.

In een verklaring aan persagentschap MAP dringt Heikal aan op voorzichtigheid en waakzaamheid, "om elke impact op de vaccinatiestrategie te voorkomen". Daarbij geeft hij aan dat de in Marokko beschikbare vaccins (Sinopharm of AstraZeneca) een vrij hoog niveau van doeltreffendheid en doelmatigheid hebben, tussen 70% en 80%, afhankelijk van het schema en de populaties.

Heikal wijst er ook op dat de dubbele mutatie van de Indiase variant ervoor zorgt dat het virus "veel sneller wordt overgedragen dan de klassieke stam, met een overdraagbaarheid die 28% hoger ligt". De specialist wijst er echter op dat met de beschikbare wetenschappelijke gegevens niet kan worden bevestigd dat de variant gevaarlijker is, meer complicaties veroorzaakt en voor meer kritieke gevallen zorgt die reanimatie vereisen. Het valt ook nog te bezien of de Indiase variant, evenals de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten, minder virulent zijn dan de Britse variant of de klassieke varianten, zegt hij.

"Terwijl wij de vaccinatiestrategie voortzetten en in afwachting van het bereiken van de collectieve immuniteit, die 60 tot 80% van de bevolking moet bedragen, is het noodzakelijk om de coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker, de fysieke afstand (1,5 tot 2 m) en het regelmatig wassen van de handen, op een goede manier te handhaven voor een snelle terugkeer naar het normale leven", aldus Heikal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team