Zoeken

Marokko beperkt toegang voor boten uit Melilla

1 augustus 2022 - 20:20 - Marokko

©

Marokko heeft de toegang tot zijn grondgebied ontzegd aan 397 boten in de jachthaven en nog eens 145 boten in de vissershaven van de stad. De autoriteiten in Nador gaven geen vergunningen af voor deze boten uit Melilla.

Geen boot uit Melilla mag binnen 200 meter van de Marokkaanse kust komen. De eigenaars van de boten moeten nu in de haven van Beni Ensar een document aanvragen dat hun toestemming geeft de haven van Nador binnen te varen. "Dit is hetzelfde document als waar ze vóór de pandemie om vroegen," vertelden enkele bronnen aan El Faro de Melilla.

Lees ook: Melilla wil "wederkerigheid" goederenverkeer met Marokko

Gemiddeld duurt de procedure zes uur. Ze moeten naar de haven van Beni Ensar om een inreisstempel te halen, dan terug naar de haven van Atalayoum om een paspoort voor Nador en een inreisvergunning voor Marokko te krijgen, en dan terug naar Beni Ensar om verder naar Marokko te gaan. Het document is drie maanden geldig en geeft de boot het recht minstens 200 meter uit de Marokkaanse kust voor anker te gaan zonder er de nacht door te brengen.

De 270 booteigenaren uit Melilla die gewoonlijk naar Marokko varen moeten in de haven van Atalayoum ook een taks betalen. Deze maatregel zou ook gelden voor pleziervaartuigen met een lengte van 5 tot 12 meter en voor jetski’s. Marokko heeft dit besluit genomen om de drugshandel (cocaïne) en illegale immigratie via Melilla tegen te gaan, verzekeren officiële Marokkaanse bronnen.

Lees ook: Sebta en Melilla: visumplicht voor Marokkanen verlengd

Volgens sommige analisten is het Marokkaanse besluit een reactie op de opschorting van visumvrij reizen voor inwoners van Nador die de autonome stad binnenkomen. Anderen beweren dat het deel uitmaakt van de strategie van het koninkrijk om Melilla te controleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team