Zoeken

Marokko: auto-export dit jaar goed voor 100 miljard dirham

25 november 2022 - 09:00 - Economie

©

De Marokkaanse automobielsector zal dit jaar voor 100 miljard dirham aan voertuigen exporteren, kondigde minister van Industrie en Handel Ryad Mezzour dinsdag aan.

Marokko streeft naar een productiecapaciteit van één miljoen auto’s tegen 2025, in plaats van de huidige 700.000, vertelde Mezzour tijdens het wekelijkse vragenuurtje in het parlement. Daarbij legde hij uit dat de Stellantis Groep werkt aan de productie van 250.000 extra Peugeot-voertuigen. Dit zal de totale productiecapaciteit tegen 2025 op 970.000 voertuigen brengen, waaraan 20.000 elektrische auto’s worden toegevoegd die de Renault Groep in de fabriek in Tanger zal produceren.

Lees ook: Marokko bedreigt Spaanse auto-industrie

De minister wees er ook op dat 64% van de auto-onderdelen in Marokko wordt geproduceerd. Dit cijfer zal naar verwachting stijgen tot 69% tegen het einde van het jaar. Hij benadrukte dat de regering streeft naar 80%, omdat Marokko één van de meest concurrerende platforms in de internationale automobielsector wil worden. Als de ingeslagen weg wordt voortgezet, zal Marokko dit doel in korte tijd kunnen bereiken, verzekerde Mezzour, verwijzend naar de uitzonderlijke resultaten van de afgelopen drie jaar.

Lees ook: Stellantis gaat in Marokko 450.000 auto’s per jaar produceren

Marokko wil ook de CO2-uitstoot in de industrie afbouwen. Hierdoor kunnen alle autofabrikanten in Marokko schone elektriciteit gebruiken tegen lagere kosten en tegen 30% onder het huidige aanbod, kondigde de minister aan. Hij wees erop dat ondanks de stijgende elektriciteitsprijzen als gevolg van duurdere brandstoffen, de regering erin geslaagd is de prijzen voor zowel gezinnen als de industrie te stabiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team