Zoeken

Marokko kondigt nieuw antiterreurplan aan

26 oktober 2014 - 17:16 - Marokko

©

Marokko heeft zaterdag de progressieve invoer van een nieuw antiterreurplan aangekondigd. Het plan heet Hadar en moet de bescherming van burgers en toeristen in het koninkrijk garanderen.

Het plan werd aangekondigd door minister Mohamed Hassad van Binnenlandse zaken tijdens een meeting met Marokkaanse verantwoordelijken op de luchthaven van Casablanca.

De nieuwe veiligheidsmaatregelen hebben vooral betrekking tot de luchthavens in Marokko, om de "vele bedreigingen tegen het Koninkrijk beter te bestrijden". Het leger, de Koninklijke Gendarmerie en de politie nemen deel aan het antiterreurplan, aldus de minister die zich niet verder niet uitsprak over de bedreigingen.

Volgens officiële cijfers vechten ongeveer 1200 Marokkanen in Irak en Syrië, 2000 als er rekening wordt gehouden met Marokkanen uit Frankrijk, België en Nederland die de dubbele nationaliteit hebben. Marokko is hiermee het derde belangrijkste herkomstland van jihadisten, na Saoedi-Arabië en Tunesië.

Marokko vreest voor terreuraanslagen van teruggekeerde strijders en heeft daarom enkele weken geleden het leger ingezet en de controles versterkt op gevoelige locaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team