Zoeken

Marokko gaat Amerikaanse aardappelen laten groeien

12 juni 2024 - 21:20 - Marokko

©

Marokko heeft de import van aardappelzaden uit de Verenigde Staten toegestaan. Een overeenkomst tussen de Amerikaanse en Marokkaanse autoriteiten werd hierover gesloten na een reeks bilaterale besprekingen.

De Amerikaanse aardappelindustrie heeft interesse getoond in de Marokkaanse markt, die naar schatting 8 miljoen dollar waard is. Marokkaanse importeurs kochten in 2023 voor meer dan 42 miljoen dollar aan aardappelzaden, hoofdzakelijk uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Marokkanen hekelen massale invoer aardappelen uit Egypte

De toenemende vraag naar aardappelzaden in Marokko is te wijten aan de stijgende productie van consumptieaardappelen, die in 2021 een recordniveau van 1,64 miljoen ton bereikte. Marokko is ondanks deze toenemende productie een netto-exporteur van aardappelen, met 54.000 ton geëxporteerd in 2022.

Lees ook: Marokkaan verbruikt gemiddeld 40 kilo aardappelen per jaar

De belangrijkste leveranciers van aardappelzaden aan Marokko zijn Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Frankrijk. Nederlandse leveranciers hebben het grootste aandeel op de markt, terwijl de import uit Denemarken de afgelopen jaren verdrievoudigd is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team