Zoeken

Marokko: Algerijnen krijgen toegang tot vertrouwelijke gegevens

6 december 2021 - 19:40 - Marokko

©

Een Marokkaanse staatsingenieur die voor de Organisatie van de Islamitische Wereld voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur (ICESCO) werkte en verantwoordelijk was voor het beheer van de website van de organisatie, manipuleerde de servers van de website en kreeg toegang tot vertrouwelijke bestanden. Hij verstrekte deze informatie aan ongeveer 30 personen, waaronder Algerijnen. Hij werd in hechtenis genomen.

De ingenieur zou vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan verschillende personen, waaronder de Algerijnse minister van Onderwijs Abdelhakim Belabed. Volgens het onderzoek zou het gaan om informatie van 33 leden van het uitvoerend orgaan van ISESCO, aldus het dagblad Assabah. Het parket van de rechtbank van eerste aanleg te Rabat heeft besloten hem te vervolgen wegens doodsbedreigingen en verschillende andere beschuldigingen. Zijn proces begint volgende week. Een andere persoon is nog steeds op vrije voeten in dezelfde zaak, maar wordt wel vervolgd.

Lees ook: Iran leidt Algerijnse hackers op om cyberaanvallen op Marokko uit te voeren

De acties van de ingenieur werden opgespoord door de eenheid computercriminaliteit van de politieprefectuur van Rabat in samenwerking met het nationale laboratorium voor digitale analyse van de nationale veiligheidsdienst DGSN. De verdachte, die verantwoordelijk was voor het beheer van de videoconferenties van de organisatie, zou contact hebben opgenomen met een voormalige Tunesische ambtenaar die hem toegangscodes tot de servers zou hebben gegeven. Hierdoor kreeg hij toegang tot vertrouwelijke bestanden, die hij per e-mail verstuurde en ook verspreidde in een dertigtal Whatsapp-groepen. Hij veranderde regelmatig van telefoonnummer om de aandacht niet op zich te vestigen.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van cyberaanvallen

Volgens de technische eenheid van de DGSN die met het onderzoek is belast, heeft de verdachte zelfs doodsbedreigingen gestuurd aan de directeur van ISESCO en zijn vrouw. Hij zou ook ISESCO-functionarissen hebben belasterd op sociale media. Ondanks het overweldigende bewijzen tegen hem, blijft de ingenieur de feiten ontkennen. Hij claimt geen informatie te hebben verstrekt aan de Algerijnse minister van Onderwijs en weigert verdere vragen te beantwoorden. Zijn vrouw, die oorspronkelijk uit Tunesië komt, verklaarde dat zij een telefoontje had gekregen van een vroegere Tunesische ambtenaar om haar man te helpen. Dit telefoontje bevestigde dat zij van zijn arrestatie op de hoogte was gebracht door een persoon die in Rabat woont.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team