Zoeken

Libië zoekt expertise bij Marokkaans leger

24 juni 2021 - 20:20 - Marokko

©

Marokko overweegt om militair in te grijpen in Libië. Het Libische leger heeft de steun van de Royal Armed Forces gevraagd, om het hoofd te kunnen bieden aan de veiligheidsuitdagingen waarmee het land geconfronteerd wordt.

Aan het einde van de 17ᵉ editie van African Lion, de belangrijkste militaire oefening in Afrika, heeft de stafchef van het Libische leger en vertegenwoordiger van de Libische regering van nationale eenheid, verzocht om de expertise van de Royal Armed Forces. Het doel is de militaire instellingen te verenigen en te versterken, teneinde het hoofd te kunnen bieden aan alle dreigingen die op de loer liggen in Libië, meldt het dagblad Al Ahdath Al Maghribia.

Volgens de krant verklaarde Generaal Mohamad al-Haddad dat zijn land bereid is de militaire samenwerking met Marokko te consolideren om zo het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarvoor zijn land staat.

Lees ook: Europa bedankt koning Mohammed VI voor rol in Libisch vredesoverleg

In antwoord op het Libische verzoek verklaarde Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, dat Koning Mohammed VI instructies heeft gegeven om het Libische politieke proces te begeleiden tot er stabiliteit is bereikt. "Marokko staat altijd aan de zijde van dit land en begeleidt alle keuzes van haar instellingen", aldus het hoofd van de Marokkaanse diplomatie. Een week eerder had Bourita in Rabat overleg met zijn Libische ambtgenoot Najla Mangoush, over de agenda die door de regering van nationale eenheid was voorgesteld.

De voorzitter van het oostelijk parlement (Tobroek), Salah Aguila, en de voorzitter van de Hoge Staatsraad, bezochten Marokko een tijd geleden om met de Marokkaanse autoriteiten uit te wisselen over de inspanningen voor vrede in Libië.

De inspanningen van Marokko in de inter-Libische dialoog en de oplossing voor de crisis worden benadrukt door de internationale gemeenschap en toegejuicht door de VN, de Afrikaanse Unie (AU), de Europese Unie (EU), de Arabische Liga en verschillende westerse hoofdsteden, aldus de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team