Zoeken

Amazigh voornaam geweigerd in Casablanca

4 maart 2020 - 17:10 - Marokko

©

De burgerlijke stand in Casablanca heeft opnieuw een Amazigh-voornaam geweigerd. De ouders wilden hun pasgeboren dochtertje "Silya" noemen.

Brahim El Abdeloui wilde zijn dochtertje op 28 februari bij de burgerlijke stand in Sidi Moumen inschrijven maar kreeg te horen dat de voornaam die hij had gekozen niet op de lijst stond van toegestane voornamen van het ministerie van Binnenlandse zaken.

Nadat hun aanvraag werd geweigerd besloten de ouders een beroep te doen op Ahmed Arhmouch, advocaat en bekende Amazigh-activist. De raadsman vertelde aan Morocco World News dat de namenlijst van het ministerie uit de jaren ’90 dateert en sinds 2014 niet meer van toepassing is. De lijst staat bovendien in strijd met de nieuwe grondwet van 2011.

Marokkanen hebben het recht om de voornaam te kiezen die ze willen voor hun kinderen, zolang deze niet schendend is en de openbare orde niet verstoort.

Arhmouch heeft een brief naar premier Saadeddine El Othmani, minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse zaken en staatsminister Mustapha Ramid van Mensenrechten gestuurd waarin hij de situatie aan de kaak stelt. Ook vraagt hij de "annulering van alle racistische juridische procedures in Marokkaanse administraties" en roept hij de regering op om de internationale verdragen met betrekking tot de mensenrechten en de strijd tegen het racisme te respecteren.

Bladna.nl