Zoeken

Marokkanen eisen recht om te eten tijdens Ramadan

26 juni 2014 - 13:19 - Marokko

©

Leden van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (Mali) eisen opnieuw het recht om in het openbaar te eten in Marokko tijdens de maand Ramadan. Zij vinden dat ze als Marokkanen én niet-moslims de vrijheid moeten hebben om tijdens het vasten te eten zonder te worden lastiggevallen door de autoriteiten.

Mali en de beweging Raad van ex-moslims hebben maandag deelgenomen aan een persconferentie op het hoofdkantoor van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) in Rabat.

De niet-Ramadaners hebben veel kritiek geuit op artikel 222 van het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht, dat in het openbaar eten tijdens de Ramadan bestraft.

Ook tegen artikel 220 werd maandag sterk geprotesteerd. Deze maakt vrijheid van geloof strafbaar. Voor beide bewegingen moeten kinderen het recht hebben om zelf te kiezen of ze gaan geloven of niet en in welke godsdienst.

Een deelnemer vergeleek de Islam zelfs met een virus dat zich heel snel verspreidt, zonder dat men het recht krijgt om een andere godsdienst te kiezen.

In 2009 was de Mali beweging bekend geworden door tijdens de Ramadan, overdag een picknick te organiseren in Mohammedia. Deze werd uiteindelijk verhinderd door de autoriteiten.

Vorig jaar had een andere Marokkaanse beweging genaamd Massayminch ook via Facebook het recht geëist om in het openbaar te mogen eten tijdens de Ramadan. Massayminch wilde toen op de eerste dag van de Ramadan betogen met plastieken voedingsmiddelen, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Salafist-sjeik Mohamed Fizazi reageerde ironisch op Facebook door de leden van Mali en de Raad van ex-moslims aan te moedigen om het liefst in een soek of populaire wijk te gaan eten tijdens de Ramadan. De gulle bewoners zullen hen volgens Fizazi zo sterk verwennen dat ze hun maaltijd nooit zullen vergeten. Een manier om te zeggen dat ze zullen worden gelyncht door de bevolking.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team