Zoeken

Marokkanen cel in na eten en alcohol drinken tijdens Ramadan

6 juli 2014 - 22:44 - Marokko

©

Vijf Marokkanen zijn vrijdag in de regio van Kenitra, tot een gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld vanwege dronkenschap en eten in het openbaar tijdens de maand Ramadan.

De vijf jonge mannen werden op heterdaad betrapt door de politie in Sidi Allal Tazi. Ze aten en dronken wijn in het openbaar toen de agenten langskwamen en hen arresteerden.

De rechter die het vonnis heeft uitgesproken verklaarde aan het einde van het proces aan de verdachten dat hij ze veel strenger zou hebben gestraft als de wet het hem had toegestaan.

Volgens de Marokkaanse wet riskeert iedere moslim die overdag het vasten verbreekt in het openbaar, een straf van één tot zes maanden gevangenis en een boete van 12 tot 120 dirham.

Vorig jaar had een rechtbank in Rabat een 19-jarige Marokkaan tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld vanwege het roken van een sigaret op straat tijdens het vasten. Voor de rechter had de jongeman geclaimd dat hij niets fout had gedaan en enkel een persoonlijke vrijheid had uitgeoefend.

Marokkanen eisen het recht om tijdens de Ramadan in het openbaar te eten

Leden van de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden (Mali) hebben kort voor de Ramadan - en zoals elk jaar - het recht opgeëist om in het openbaar te eten in Marokko tijdens de vastenmaand. Zij vinden dat ze als Marokkanen én niet-moslims de vrijheid moeten hebben om tijdens het vasten te eten zonder te worden lastiggevallen door de autoriteiten. Dit jaar worden ze bijgestaan door een andere beweging, de Raad van ex-moslims.

Eerder deze week deed Al Ayam melding van de oprichting van een nieuwe politie-eenheid in Marokko, dat onder meer zou moeten uitkijken naar volwassenen die niet vasten tijdens de maand Ramadan en in het openbaar eten. De informatie werd echter ontkend door de autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team