Zoeken

Zijn Marokkanen ongelukkig?

23 maart 2022 - 16:20 - Marokko

©

Marokko staat volgens het Happiness Report 2022 op de 100ᵉ plaats in de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Dat is een daling van 11 plaatsen ten opzichte van de ranglijst van 2019.

Het verslag wordt opgesteld door het VN-netwerk voor oplossingen voor duurzame ontwikkeling, met gegevens van de Gallup World Poll. Voor het verslag van dit jaar werden antwoorden verzameld van ongeveer 1000 respondenten in elk van de 156 deelnemende landen. De studie kijkt naar criteria zoals inkomen, welzijn, gezondheid, vrijheid, corruptie en andere.

Lees ook: Marokko 11ᵉ meest gelukkig land in Afrika, 6ᵉ in de Arabische wereld

Volgens de ranglijst van 2022 is Marokko 11 plaatsen gezakt, van de 89ᵉ plaats in 2019, naar 100ᵉ plaats dit jaar. Marokko staat op de derde plaats in Noord-Afrika, Libië staat op de 86ᵉ, Algerije op de 96ᵉ, Tunesië op de 120ᵉ en Mauritanië op de 133ᵉ plaats in het Happiness report.

In de wereldwijde top behield Finland voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn eerste plaats als het gelukkigste land ter wereld, gevolgd door Denemarken, IJsland, Zwitserland en Nederland. Afghanistan kreeg de titel van ongelukkigste land en Libanon, Zimbabwe, Rwanda en Botswana vervolledigen de onderste regionen van de rangschikking.

Lees ook: Jonge Marokkanen ongelukkig

In het verslag van dit jaar werd er in de meeste landen een matige stijging van stress, angst en droefheid vastgesteld, alsook een lichte daling van de levensvreugde. Maar hoewel de aanhoudende gevolgen van de de coronapandemie voor velen ongetwijfeld pijn en leed hebben veroorzaakt, is er ook een lichtpuntje te bespeuren in het rapport. De onderzoekers zien namelijk een wereldwijde toename van de steun die mensen elkaar betuigen en van andere uitingen van welwillendheid.

Bladna.nl