Zoeken

Marokkanen in Nederland krijgen te snel diagnose schizofrenie

6 februari 2014 - 15:28 - Wereld

©

Marokkanen in Nederland krijgen tot vier à vijf keer vaker de diagnose schizofrenie dan autochtone Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van Tekleh Zandi aangehaald door de Volkskrant.

Waarom Nederlanders van Marokkaanse afkomst een verkeerde diagnose krijgen is onverklaarbaar. Marokkanen hebben volgens het onderzoek namelijk geen verhoogd risico op de ziekte.

Wanen hebben en stemmen horen zijn typische tekens van schizofrenie. Omdat dat in de Marokkaanse cultuur niet als ongewoon wordt beschouwd, antwoorden Marokkanen vaker positief op vragen hierover.

Tekleh Zandi stelde daarom een vragenlijst op die rekening houdt met de culturele achtergrond van Marokkanen. In totaal deden 63 mensen mee aan het onderzoek, waaronder 26 van Marokkaanse afkomst.

Doordat het aantal deelnemers heel laag ligt, wil Zandi geen harde conclusies trekken. Toch roept dit bij haar ernstige twijfels op. Ook de gevolgen van een slechte diagnose kunnen ingrijpend zijn. De patiënten krijgen te zware en verkeerde medicijnen en verliezen bovendien hun vertrouwen in de geestelijke gezondheidszorg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team