Zoeken

Drie Marokkanen bij meest invloedrijke Nederlanders

3 december 2013 - 10:34 - Wereld

©

Drie Marokkanen behoren tot de 200 meest invloedrijke mensen in Nederland in 2013. Dat blijkt uit een ranking van De Volkskrant.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, staat op de 154e plaatst. Zoon van een imam, is Aboutaleb de eerste moslimburgemeester van Rotterdam, tweede grootste stad van Nederland en grootste haven van Europa.

Geboren in 1961 in Beni Sidel, een klein dorpje in het Rifgebergte in het noorden van Marokko, kwam Ahmed Aboutaleb op zijn 15e naar Nederland. In 2004 werd hij wethouder in Amsterdam voor onderwijs, jeugd, werk en inkomen. In 2007 werd hij Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sadik Harchaoui, 172e in de ranking, was de eerste officier van justitie van Marokkaanse komaf in Nederland, voor het arrondissementsparket Zwolle-Lelystad.

De jurist geboren in het Riffijns dorpje Douar Khababa in 1973, woont sinds 1980 in Nederland. Hij is voorzitter Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling en was 10 jaar lang aan het hoofd van het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum.

Ila Kasem, 46-jarige politieke adviseur en onderzoeker, bezet de 182e plaats. Hij was de eerste student bedrijfskunde van Marokkaanse komaf, aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is managing partner bij Van de Bunt Adviseurs in Amsterdam en voorzitter van Amnesty International Nederland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team