Zoeken

Marokkanen bij grootste kopers Spaans onroerend goed

1 september 2021 - 10:00 - Wereld

©

De woningmarkt in Spanje herstelt geleidelijk van de gevolgen van de coronacrisis. Marokkanen behoren ondanks deze crisis tot de buitenlanders die het meest woningen kopen in het Europees land.

Notarissen die de ontwikkeling van de woningmarkt in Spanje tussen april en juni analyseerden, bevestigen dat de aankoop van woningen door buitenlanders zich in het voorjaar heeft hersteld. Bij 10% van de transacties waren buitenlanders betrokken, tegen 9,7% in het eerste kwartaal, met ook een stijging van de absolute waarden (13.600 transacties, tegen 12.200 in de eerste drie maanden van het jaar).

Lees ook: Sterke toename Marokkaanse vastgoedaankopen in Spanje

In het tweede kwartaal waren de Balearen (29,8%), de Canarische Eilanden (23,9%), Valencia (19,5%) en Murcia (14,7%) de regio’s met de meeste transacties door buitenlandse kopers. De Britten kochten verrassend genoeg in die periode de meeste woningen in Spanje, maar hoewel ze bovenaan de ranglijst blijven staan, noteerden ze wel de laagste percentages, namelijk 9,5% in vergelijking met 12,11% aan het begin van het jaar, of de meer dan 38% die zij in 2008 behaalden. Zij worden op de voet gevolgd door de Duitsers (9%), de Marokkanen (8,3%), de Fransen (7%) en de Roemenen (6,1%).

"De woningverkopen betroffen voor 80% appartementen of meergezinswoningen en voor 20% eengezinswoningen. In het vierde kwartaal van 2020 bereikten deze een historisch hoogtepunt van 22,5%, maar na de laatste twee kwartalen lijkt de verhouding tussen de twee woonvormen zich te stabiliseren op 80% voor appartementen en 20% voor eengezinswoningen," leggen de notarissen uit. Slechts in zes autonome gemeenschappen is het gewicht van villa’s van kwartaal tot kwartaal toegenomen: Andalusië, de Canarische Eilanden, Castilla-La Mancha, Murcia, Navarra en La Rioja.

Lees ook: Marokko rekent op diaspora om vastgoedmarkt te stimuleren

Een andere verandering die zich in het voorjaar heeft voorgedaan, is het gedrag van de prijs van pre-owned woningen en nieuwbouw. Volgens de notarissen "blijft de gemiddelde prijs van woningen opmerkelijk hoog, zowel in de kwartaalresultaten als op jaarbasis. De 1807 euro/m2 in het tweede kwartaal betekent een stijging van 1,5% ten opzichte van het vorige kwartaal".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team