Zoeken

Arabische naam meer afgewezen op Belgische huurmarkt

25 juni 2013 - 20:30 - Wereld

©

Een Arabische naam hebben is op de Belgische huurmarkt een factor van afwijzing. Ook wijst één op zes verhuurders mensen met een buitenlands accent af.

Uit een onderzoek van de vakgroep Sociologie aan de Gentse Universiteit, blijkt dat één op acht verhuurders, mensen met een Arabisch klinkende naam, systematisch afwijst.

Verhuurders gebruiken smoesjes wanneer de naam of accent van de kandidaat-huurder Arabisch klinkt. Voor etnische Belgen wordt er wel tijd gemaakt en is een bezichtiging steeds mogelijk.

De houding van de huurders verandert ook naargelang het profiel van de kandidaat als interessant wordt beschouwd. Verder blijkt dat vastgoedmakelaars meer discrimineren dan particulieren.

Kortom wordt één op vier kandidaat-huurder met een buitenlands accent of naam verschillend behandeld. Bij mensen met enkel een buitenlandse naam is dat één op vijf, schrijft Belga.

Volgens de sociologen Koen Van der Bracht en Bart Van de Putte levert het onderzoek een minimale schatting van het voorkomen van discriminatie op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team