Zoeken

Belgen met Marokkaanse roots vaker gediscrimineerd op huurmarkt

9 november 2020 - 20:20 - Wereld

©

Uit een onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe, socioloog aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), blijkt dat kandidaat-huurders met een Marokkaans klinkende naam, beduidend minder vaak worden uitgenodigd om een ​​pand te bezoeken dan huurders met een Belgisch klinkende naam.

La Libre bericht over dit verkennend onderzoek naar discriminatie op de huurwoningmarkt van professor Verhaeghe van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel. Hij voerde vorig jaar 1109 praktijktesten uit bij vastgoedkantoren in Luik, Namen, Bergen en Charleroi. Ze reageerden hierbij op bestaande Immoweb-advertenties met telkens twee fictieve kandidaat-huurders: een testpersoon met een Marokkaans of Congolees klinkende naam en een controlepersoon met een Belgisch klinkende naam. Beide kandidaten hadden voor de rest identieke kenmerken.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat kandidaten met een Marokkaans klinkende naam in Wallonië in 28% van de gevallen worden gediscrimineerd. Maar liefst 43% van de particuliere eigenaren heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie, tegenover 20% van de makelaars. De hoogste etnische discriminatie werd waargenomen op de huurmarkt van Bergen (64%), gevolgd door Namen (39%), Charleroi (15%) en Luik (8%).

In tegenstelling tot Brussel en Vlaanderen is er op de huurmarkt in Wallonië weinig kennis over discriminatie. Volgens de hoogleraar is het nodig om door te gaan met onderzoek om ook de situatie in andere steden en op het platteland beter te leren kennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team