Zoeken

Marokkanen komen uit lockdown ondanks noodtoestand

2 juni 2020 - 19:00 - Marokko

©

Marokko besloot vorige maand de noodtoestand tot 10 juni te verlengen. In de praktijk is de situatie heel verschillend en hebben de inwoners van verschillende steden besloten om hun normaal leven te hervatten.

Vooral in Casablanca is de situatie zorgwekkend. De metropool is de stad met het meest aantal coronavirus besmettingen in Marokko. Toch is de plaatselijke bevolking zich niet bewust van het gevaar.

Mensen komen steeds meer zonder reden naar buiten. Wel is er nog aandacht voor de social distancing en worden mondmaskers gedragen. Handels maken zich klaar om te heropenen, ook al staat het einde van de sanitaire noodtoestand nog niet vast.

Jeune Afrique bericht onder meer over een sportzaal in Rabat waar de coaches terug aan het werk zijn. Er worden nog geen klanten binnengelaten maar de zaal en de toestellen worden opgeknapt in aanloop van een heropening. Veel winkels, horecagelegenheden en andere handels werken ook aan hun heropening, met name door markeringen op de grond aan te brengen. Velen nemen het voorbeeld op wat er in het buitenland wordt gedaan.

Het besluit van Premier Saadeddine El Othmani om de noodtoestand een tweede keer te verlengen heeft de Marokkanen niet overtuigd. De ministeries van Financiën, Cultuur en KMO’s hebben ondanks de lockdown en onder druk de hervatting van de activiteiten na Eid ul-Fitr toegelaten.

Kleine taxi’s mogen ook opnieuw normaal rijden en verplaatsingen tussen steden zijn mogelijk met een attest van de werkgever. Er rijden sinds kort ook opnieuw treinen tussen Rabat en Casablanca en een hervatting van de vluchten van Royal Air Maroc is nabij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team