Zoeken

Marokkanen armer door coronavirus

10 juni 2020 - 15:30 - Economie

©

Marokko verliest door de coronavirus pandemie één miljard dirham per dag. Niet alleen de staatskas lijdt onder deze situatie. Volgens een onderzoek zagen miljoenen Marokkanen hun financiële situatie achteruit gaan.

Een onderzoek van Sunergia en L’Economiste toont aan dat arme huishoudens het hardst getroffen zijn door de coronacrisis. 44,3 procent van deze huishouden zitten sinds het begin van de crisis zonder inkomen. Daarna volgt de middenklasse met 26,2 procent.

De pandemie heeft het ontwikkelingsbeleid voor de middenklasse sterk ondermijnd. Arbeiders en ambachtslieden zijn het meest getroffen. 54,2% van hen zit zonder inkomen. Landarbeiders volgen met 46,1% en handelaren met 47,4%.

Zelfstandigen en ambachtslieden lopen het grootste risico om in de armoede te komen, ook wanneer ze een financiële steun of voedselhulp ontvangen.

Ook de aankoop van beschermingsmateriaal tegen het coronavirus maakt Marokkaanse huishoudens armer. Het wordt voor de armste bevolkingslagen steeds moeilijker om mondmaskers en ontsmettingsmiddelen te kopen.

Wetenswaardig is dat een op vijf huishoudens in Marokko een steun toegekend heeft gekregen van de Ramed of de CNSS, maar velen ervaren moeilijkheden om deze steun daadwerkelijk te ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team