Zoeken

Canada: de moeilijke reis van Marokkaanse verpleegkundigen

26 juni 2023 - 23:00 - Wereld

©

Honderden Marokkaanse verpleegkundigen hebben het koninkrijk de afgelopen jaren verlaten om zich in Canada te vestigen, waar de arbeidsomstandigheden beter zijn. Maar de uittocht van deze Marokkaanse gezondheidswerkers heeft, volgens Sylvain Brousseau, voorzitter van de Canadian Nurses Association, ook negatieve gevolgen, voor zowel Marokko als Canada.

Canada kampt met een "ernstig tekort aan verpleegkundigen" en profiteert van de migratie van Marokkaanse verpleegkundigen naar het land. In Quebec worden elk jaar ongeveer 230 Marokkaanse verpleegkundigen aangeworven. Een bewijs dat de nood reëel is. "Internationaal opgeleide verpleegkundigen zijn een integraal onderdeel van de Canadese gezondheidszorg en vertegenwoordigen ongeveer 9% van de geregistreerde verpleegkundigen in Canada. De grootste bedreiging voor de Canadese gezondheidszorg is de personeelscrisis," legt Sylvain Brousseau uit in een interview met Maroc Hebdo.

Lees ook: Zwangere Marokkaanse verpleegster vertelt over moeilijkheden in Canada

De voorzitter wijst erop dat er een wereldwijd tekort aan verpleegkundig is en dat Canada "de verpleegkundige middelen van andere landen, waar ook een tekort is, niet mag uitputten". "Canada moet zich richten op de zelfvoorziening van zijn verplegend personeel." Volgens hem moet er een bijzondere aandacht worden besteed aan de gedragscode van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de internationale werving van zorgpersoneel. "Deze code stelt principes vast voor ethische werving en voor het versterken van gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden," voegt hij eraan toe.

Volgens Brousseau vestigen Marokkaanse verpleegkundigen zich bij voorkeur in Canada vanwege het Frans, de officiële taal en de "eerste taal in Quebec en in verschillende Franstalige gemeenschappen" in het land, maar ook en vooral vanwege de "gunstige arbeidsmarkt". De ambtenaar roept "de federale overheid, de provincies en de gewesten, alsook de regelgevende instanties, onderwijs- en opleidingsinstellingen en andere partners in de gezondheidszorgsector, op om samen te werken om versneld licenties af te geven en om de inzetbaarheid van internationaal opgeleide verpleegkundigen te ondersteunen".

Lees ook: Marokkaanse verpleegkundigen in Quebec teleurgesteld

Over de kwestie van racisme tegenover Marokkaanse verpleegkundigen zegt Brousseau dat de meeste van hen "moeilijkheden ondervinden om hun carrière te ontwikkelen eenmaal in Canada", in het bijzonder vanwege de "systemische en structurele barrières die hen vaak verhinderen om hun beroep ten volle uit te oefenen. Velen van hen voldoen aan de vereisten in Canada, maar het accreditatieproces is lang en duur. Bijna de helft, of 47%, van de migranten met een opleiding op het gebied van gezondheidszorg, waaronder verpleegkundigen, is werkloos of heeft te weinig werk, omdat ze niet de kans krijgen om te werken op het gebied van hun opleiding".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team