Zoeken

Marokkaanse tajine aanbevolen voor missies op Mars

18 augustus 2013 - 17:11 - Marokko

©

Onderzoekers hebben tijdens een missie op een Hawaïaanse vulkaan, waarbij werd gezocht naar de beste manier om te leven en zich te voeden op Mars, ondervonden dat de Marokkaanse tajine één van de meest geschikte maaltijden is voor astronauten.

Behalve de tajine behoren ook de Russische borsjt, de enchilasagna en een Franse zeevruchtensoep tot de aanbevolen gerechten, aldus Angelo Vermeulen, lid van de missie, aan Astrobiology Magazine.

Gevriesdroogde vlees heeft maar weinig succes gehad tijdens de missie, in tegenstelling tot uitgedroogde en gevriesdroogde groenten, die gebruikt werden in de "Mars tajine". Deze groenten werden bijna dagelijks gebruikt in maaltijden.

Zes onderzoekers werden gekozen uit 700 kandidaten door de universiteiten van Hawaï en Cornell. Voor de missie "HI-SEAS" brachten ze vier maanden door in een geodetische koepel van twee verdieping in een lavaveld aan de voet van de Mauna Loa. Wanneer ze de koepel verlieten - gemiddeld een keer per week - moesten ze een astronautenpak dragen. De missie kostte 1 miljoen dollar gefinancierd door de NASA, en eindigde afgelopen dinsdag

Een van de grootste uitdagingen tijdens missies in de ruimte zijn de maaltijden voor astronauten. Vanwege het gebrek aan diversiteit, gaan astronauten vaak na enkele dagen of weken in de ruimte, minder eten. Dit gebrek aan eetlust kan leiden tot voedingstekorten, verlies van bot-en spiermassa, en dus een verminderde fysieke capaciteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team