Zoeken

Marokkaanse Marsmeteoriet ’Black Beauty’ onthult geheimen

21 november 2013 - 20:41 - Marokko

©

Een meteoriet dat in 2011 in Bir Anzarane in de Marokkaanse woestijn werd ontdekt, heeft enkele van zijn geheimen onthuld. Volgens wetenschappers komt de meteoriet ’NWA 7533’ van Mars.

De rots is afkomstig van één van de oudste velden van Mars. Dat blijkt uit analyses uitgevoerd door Munir Humayun, zoeker aan de Universiteit van Californië. De meteoriet weegt 84 gram en is slechts 4 centimeter lang. Dankzij ’Black Beauty’ werd onder andere aangetoond dat de korst van Mars heel vroeg is gestold, op hetzelfde moment als de Maan en de Aarde.

Het stuk rots is meer dan 4,4 miljard jaar oud, Het bestaat uit nikkel en iridium, twee overgangsmetalen aanwezig op de zuidelijk halfrond van Mars. NWA 7533 komt volgens de onderzoekers van een oud en kraterachtig gebied. Uit welke krater juist kon nog niet worden uitgemaakt.

Black Beauty heeft nog veel geheimen. Het onderzoeksteam van Munir Humayun verwacht dat de meteoriet hen nog veel informatie oplevert over de geschiedenis van Mars. Een tweede stukje meteoriet van een twintigtal gram werd kortgeleden aan hetzelfde team toevertrouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team