Zoeken

Marokkaanse startup laat de woestijn bloeien

27 oktober 2023 - 23:00 - Marokko

©

In Marokko is een startup begonnen met een agrarische revolutie in de woestijn. De gebruikte methoden hebben potentieel voor gebruik in landen als Mauritanië, Egypte, het Midden Oosten en bepaalde regio’s van de Verenigde Staten.

Sand to Green, de naam van deze baanbrekende startup, is volgens medeoprichter en landbouwdirecteur Wissal Ben Moussa in staat om een stuk woestijnland binnen vijf jaar om te zetten in een duurzame en winstgevende plantage. "Desertificatie is de toekomst voor veel landen. Onze oplossing gebruikt agroforestry om een nieuw soort duurzame landbouw te creëren die bestand is tegen klimaatverandering", legt ze uit in een interview met CNN. Ben Moussa benadrukt dat het systeem overal kan worden ingezet waar brak water beschikbaar is, dat de startup ontzilt met behulp van zonne-energietechnologie. Vervolgens wordt een verscheidenheid aan fruitbomen en aromatische kruiden geplant op dezelfde plek, een techniek bekend als intercropping, waarbij de wortels druppelsgewijs worden geïrrigeerd met het ontzilte water om verdamping te minimaliseren.

Lees ook: Marokkaanse woestijn wordt laboratorium voor klimaattoekomst

De innovatie van Sand to Green ligt in het gebruik van wat zij "groene meststof" noemen. Dit mengsel, bestaande uit compost, biochar (een vorm van houtskool die helpt om water vast te houden in droge bodems), en micro-organismen, "wekt de grond tot leven" en regenereert het. Deze aanpak zorgt ervoor dat sommige kruiden al na twee jaar klaar zijn voor de oogst. Sinds 2017 heeft de startup een verscheidenheid aan planten getest in een pilootproject van vijf hectare in het zuiden van Marokko, op zoek naar de meest robuuste soorten. "Mijn drie favoriete bomen zijn de johannesbroodboom, de vijgenboom en de granaatappelboom," zegt Ben Moussa. "Ze zijn inheems in de regio’s waar we willen uitbreiden, hebben een hoge toegevoegde waarde en zijn zeer resistent."

Lees ook: Marokko-Israël: oprichting centrum voor woestijnlandbouw

Nu is Sand to Green bezig met de overgang naar een commercieel proefterrein van 20 hectare, ook in het zuiden van Marokko, een onderneming die naar schatting 450.000 euro aan financiering vereist en binnen vijf jaar winstgevend zou kunnen zijn. "Met dit systeem creëren we biodiversiteit, wat leidt tot betere grond, gezondere gewassen en hogere opbrengsten. Onze plantage kan 1,5 keer meer opbrengen en dus meer inkomsten genereren dan een monocultuurplantage in dezelfde zone," verklaart de directeur van de startup, eraan toevoegend dat elk commercieel perceel zal worden onderverdeeld in plantages die een "groene investering" vormen.

Bladna.nl