Zoeken

Marokkaanse Sahara: "Als er oorlog komt, is het met Algerije"

17 november 2020 - 19:40 - Marokko

©

Dat er een oorlog komt tussen Marokko en de Polisario is uitgesloten volgens politicoloog Ahmed Noureddine, specialist in de Marokkaanse Sahara-kwestie.

"Er is geen mogelijkheid dat dit zal gebeuren, Marokko zou de Polisario binnen vierentwintig uur wegvagen", zeg hij tegen Hespress, verwijzend naar de oorlogsverklaring van de separatisten van afgelopen vrijdag. "Als er al sprake van een oorlog is, gaat het om een oorlog tegen Algerije. De kans op dit conflict is op dit moment ongeveer 50%," meent de expert. Hij is er echter van overtuigd dat dit gewapende conflict er onder de huidige omstandigheden niet gaat komen.

De politicoloog beweert dat de kwestie over de Marokkaanse Sahara eerder een conflict is tussen Marokko en Algerije dan tussen het koninkrijk en het Polisario-front. Hij voegt hieraan toe dat "Algerije de kwestie vanwege internationale en geostrategische berekeningen uit de weg gaat. Ook de interne situatie met betrekking tot de volksopstand die er gaande is, maakt het onwaarschijnlijk dat ze actie zullen ondernemen."

De "Polisario en Algerije nemen hun toevlucht tot provocaties en schenden de bevelen van de VN en de Mauritaanse soevereiniteit. Marokko greep in Guerguerat in nadat alle middelen en mogelijkheden voor internationale arbitrage waren uitgeput", legt Noureddine uit. Hij benadrukte dat Marokko tot dusver een beleid van wijsheid en terughoudendheid voert, maar krachtig en vastberaden zal reageren als er geen andere mogelijkheden meer zijn.

"Er is geen leger ter wereld dat zo vreedzaam en effectief zou hebben gehandeld als het Marokkaanse leger (FAR), terwijl de meeste legers van de wereld in de buurt van bufferzones zouden hebben geschoten. Marokko is bezig de vrede te herstellen en het hele gebied veilig te stellen. De Verenigde Naties hebben laten zien dat ze daar niet toe in staat zijn", voegt hij eraan toe. Ook verwijst hij naar het laatste rapport van de secretaris-generaal van de VN in september. In dit rapport staat vermeldt dat de Polisario maar liefst 53 overtredingen heeft begaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team