Zoeken

Marokkaanse rapster Khtek openlijk over ziekte

27 november 2023 - 19:00 - Cultuur

©

In een openhartig interview vertelt de Marokkaanse rapster Khtek, van haar echte naam Houda Abouz, over haar strijd met bipolariteit en hoe muziek haar helpt als therapeutisch middel en bewustwordingskanaal.

Al van jongs af aan kampt Khtek met depressie en in 2016 werd bij haar een bipolaire stoornis vastgesteld. In haar muziek bespreekt ze vaak onderwerpen als mentale gezondheid, vrouwenrechten, beperkte vrijheid van meningsuiting en haar eigen tegenstrijdigheden. "Het is mijn realiteit en het maakt mij wie ik ben, omdat bipolaire stoornissen kunnen worden geassocieerd met creativiteit," vertelt ze aan de BBC, verwijzend naar beroemdheden zoals Kanye West die ook met deze aandoening worstelen.

Lees ook: Wie is Oumaima, Marokkaanse rapster die internet schokt?

Voor Khtek is muziek een manier om haar bipolaire stoornis te begrijpen en te behandelen. Ze erkent dat het haar een ander perspectief op de wereld geeft en helpt haar om het geluk niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Ze spreekt vaak over haar verdriet, zelfmoordgedachten en manische episoden, wat haar muziek inspireert en haar een uniek verhaal geeft. Ze waardeert het zelfs, hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, dat ze een bipolaire stoornis heeft. Door open te zijn over haar aandoening, ontvangt ze positieve reacties, vooral in een Marokkaanse samenleving waar mentale gezondheid vaak verborgen wordt gehouden.

Lees ook: Miss Raisa, rapster met een hoofddoek (video)

Khtek stelt dat gebed en spiritualiteit weliswaar kunnen helpen, maar dat hormonale en biologische aspecten van de hersenen ook een rol spelen, vergelijkbaar met diabetes. Ze benadrukt het belang van medicatie en is dankbaar voor de steun van haar familie, wetende dat in een andere omgeving haar aandoening misschien verkeerd begrepen zou worden.

Bladna.nl