Zoeken

Marokkaanse organisaties zetten zich in voor 3 miljoen zwerfhonden

13 november 2021 - 12:40 - Marokko

©

Dierenliefhebbers in Marokko proberen het leven van zwerfhonden te verbeteren en de verspreiding van hondsdolheid te voorkomen. In Tanger alleen al zijn er zo’n 30.000 zwerfhonden en in heel Marokko wordt hun aantal geschat op drie miljoen. In de buitenwijken van Tanger runt Salima Kadaoui samen met andere vrijwilligers een zeer bijzonder hondenasiel.

Zwerfhonden worden in Marokko Beldi’s genoemd, dat betekent letterlijk dat ze ’van het platteland’ afkomstig zijn, maar het is in feite een verzamelnaam voor de inheemse honden van gemengde rassen in het land. Salima Kadaoui start in de vroege uurtjes aan haar dag, op dat moment zijn de straten het domein van zwerfhonden. Wanneer ze een bruine hond ziet met een zwarte snuit en witte sokken zet ze haar bestelbusje aan de kant om de hond te voeden en een halsband om zijn kop te doen. Meer honden snellen naar haar toe, ze stopt uiteindelijk drie beldi’s in de laadruimte van haar bestelbusje. "We kunnen deze ochtend niet meer dan drie honden meenemen," zegt Kadaoui, oprichtster van SFT Animal Sanctuary aan National Geographic.

Lees ook: Primeur in Tanger: gehandicapte honden met rolstoel op strand

De organisatie van Kadaoui haalt de beldi’s van Tanger van straat en vangt hen op. Zo blijken de drie opgepakte honden allemaal drachtig te zijn. Dat komt vaak voor, ze zullen worden gecastreerd en ingeënt tegen hondsdolheid. De dierenarts haalt ook de foetussen weg om zo de populatie zwerfhonden in te dammen. Vervolgens worden de honden weer op straat gezet, een benadering die wordt aangeduid met de Engelse afkorting TNR (trap, neuter and release; ’vangen, castreren en vrijlaten’), schrijft hetzelfde medium.

Veel beldi’s leven in zeer slechte omstandigheden, ze eten voedselresten uit vuilnisbakken, zijn vaak gewond en lijden aan verschillende ziekten, waaronder schurft en in veel mindere mate ook hondsdolheid. In Marokko overlijden er naar schatting elk jaar zo’n 80 mensen aan deze gevaarlijke ziekte. Kadaoui legt uit dat de angst voor hondsdolheid daarom ook de voornaamste reden is waarom veel Marokkanen niet houden van deze dieren.

Lees ook: Eindelijk een asiel voor zwerfhonden in Casablanca

Kadaoui en haar collega’s willen van Tanger de eerste Afrikaanse stad zonder hondsdolheid maken. Om in hun doel te slagen moeten er tegen 2025 zo’n 30.000 honden gecastreerd zijn. Met hun project werden inmiddels ruim 2500 dieren ingeënt en weer vrijgelaten. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken steunt en subsidieert hun TNR-aanpak, maar niet alle Marokkanen zijn hier enthousiast over. De in Agadir wonende journalist Mohamed Reda Taoujni, is tegen de TNR-programma’s voor beldi’s. Hij is van mening dat de reddingsbrigades niet genoeg middelen hebben om zwerfhonden gedurende hun hele leven te verzorgen en elk jaar opnieuw te vaccineren. Daarom vindt hij het veel diervriendelijker om ze te laten inslapen. "Er lopen daar honderden van deze honden rond. Ze zijn allemaal ingeënt, maar we hebben nog altijd problemen. Dit is niet de oplossing. Het is niet goed voor onze steden", zegt hij.

In Tanger verzorgt de organisatie van Kadaoui ook ruim 470 zieke dieren in het centrum dat over een terrein beschikt van 8000 vierkante meter. SFT heeft sinds 2017 ook zo’n zestig honden naar adoptiegezinnen in Europa gestuurd. Maar de organisatie blijft vooral het grotere plaatje in het oog houden. "Adopties zijn natuurlijk prachtig, maar we hebben het hier over 30.000 zwerfhonden. Adopties zijn niet de oplossing. De oplossing is dat mensen in harmonie met deze honden leren leven." Ze hoopt met name dat Tanger door de Marokkaanse samenleving als voorbeeld wordt opgepikt voor het leren samenleven met honden. En ze staat niet helemaal alleen voor deze opgave, ook in Chefchaouen en Agadir hanteren organisaties dezelfde aanpak en visie.

Lees ook: Marokko: afslachten honden verboden

Op sociale media verschijnen er nog steeds regelmatig video’s waarop te zien is hoe zwerfhonden worden opgejaagd en afgeschoten door burgers en autoriteiten. Volgens Kadaoui worden de honden ook als ’onrein’ beschouwd door moslims, maar dat vindt zij "pure nonsens". "In de Koran staat helemaal niets negatiefs over honden. Geen levend wezen dat door God is geschapen, is onrein," zegt Kadaoui. Haar organisatie slaagde erin om de overdracht van hondsdolheid in Tanger aanzienlijk terug te dringen en dit door middel van zowel vaccinatie als voorlichting. Inmiddels gaan veel inwoners van Tanger ook beter om met de beldi’s. Vorig jaar ging er een video viraal, waarin de Royal Armed Forces het verkeer in de stad tegenhielden om een puppy te redden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team