Zoeken

Marokkaanse ondernemers riskeren jaar cel voor zwartwerk in België

29 april 2021 - 19:00 - Wereld

©

Drie Marokkaanse mannen moeten zich voor de rechter in Brugge verantwoorden voor zwartwerk en uitbuitingspraktijken in visrestaurant Puerto Marino in Kortrijk en Blauwe Oceaan in Harelbeke. Ze riskeren elk een jaar celstraf.

Toen het visrestaurant Puerto Marino in Kortrijk in 2017 inspectie over de vloer kreeg, trof die een niet-aangegeven werknemer aan. De Marokkaanse zaakvoerders Mohamed A. (54) en Chakir R. (34) verhuisden het restaurant naar Harelbeke en kozen voor een nieuwe naam: Blauwe Oceaan.

Bij een nieuwe controle die de inspectie uitvoerde in 2019, constateerden ze opnieuw zwartwerk en troffen ze zelfs een Marokkaanse man zonder verblijfsdocumenten aan in een onbewoonbare zolderkamer. "De man was er in dienst en verdiende een kleine twee euro per uur", stelde de arbeidsauditeur in Het Nieuwsblad. "Een dergelijk hongerloon is in geen enkele cultuur aanvaardbaar."

Ook hun kok Miloud L. (44) wordt vervolgd omdat hij volgens de arbeidsauditeur mede-zaakvoerder is van de Blauwe Oceaan. Mohamed A. en Chakir R. beweren dat hij verantwoordelijk is voor het personeel, maar L. zegt net het omgekeerde. "Hij was in de praktijk enkel een werknemer", zegt zijn advocaat. "Als analfabeet betaalde hij geen lonen uit en had hij geen enkel gezag. Met die uitbuitingspraktijken had hij niets te maken. Integendeel, hij heeft het slachtoffer zelfs een tijdje in huis genomen." De uitspraak volgt op 28 mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team