29 april 2021 - 19:00 - Wereld
Drie Marokkaanse mannen moeten zich voor de rechter in Brugge verantwoorden voor zwartwerk en uitbuitingspraktijken in visrestaurant Puerto Marino in Kortrijk en Blauwe Oceaan in Harelbeke. Ze riskeren elk een jaar celstraf.
Toen het visrestaurant Puerto Marino in Kortrijk in 2017 inspectie over de vloer kreeg, trof die een niet-aangegeven werknemer aan. De Marokkaanse zaakvoerders Mohamed A. (54) en Chakir R. (34) verhuisden het restaurant naar Harelbeke en kozen voor een nieuwe naam: Blauwe Oceaan.
Bij een nieuwe controle die de inspectie uitvoerde in 2019, constateerden ze opnieuw zwartwerk en troffen ze zelfs een Marokkaanse man zonder verblijfsdocumenten aan in een onbewoonbare zolderkamer. "De man was er in dienst en verdiende een kleine twee euro per uur", stelde de arbeidsauditeur in Het Nieuwsblad. "Een dergelijk hongerloon is in geen enkele cultuur aanvaardbaar."
Ook hun kok Miloud L. (44) wordt vervolgd omdat hij volgens de arbeidsauditeur mede-zaakvoerder is van de Blauwe Oceaan. Mohamed A. en Chakir R. beweren dat hij verantwoordelijk is voor het personeel, maar L. zegt net het omgekeerde. "Hij was in de praktijk enkel een werknemer", zegt zijn advocaat. "Als analfabeet betaalde hij geen lonen uit en had hij geen enkel gezag. Met die uitbuitingspraktijken had hij niets te maken. Integendeel, hij heeft het slachtoffer zelfs een tijdje in huis genomen." De uitspraak volgt op 28 mei.
Taxichauffeurs in Melilla willen in Marokko werken
Moordenaar politie-inspecteur in Khemisset aangeklaagd
Marokkaan onthoofdt vader en loopt rond met hoofd in Frankrijk
Sebta: gigantische files aan de Marokkaanse grens
Algerije versterkt militaire reserve midden in crisis met Marokko
Amerikaanse generaal wil betere samenwerking Marokko en Israël om China, Iran en Rusland te dwarsbomen
Taxichauffeurs in Melilla willen in Marokko werken
Marokkaan onthoofdt vader en loopt rond met hoofd in Frankrijk
Amerikaanse generaal wil betere samenwerking Marokko en Israël om China, Iran en Rusland te dwarsbomen
Bedrijf in Cyprus vanuit Marokko voor 30.000 euro opgelicht
In Amsterdam doodgeschoten Akram El Idrissi was doelwit niet
Hassnae met zieke baby weggestuurd uit Brusselse ziekenhuis
Air Algérie wil Royal Air Maroc onttronen in Afrika
CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland