Zoeken

Marokkaanse miljardair zet zinnen op sportontwikkeling in Afrika

24 oktober 2023 - 12:00 - Marokko

©

De in Marokko geboren Amerikaanse miljardair Marc Lasry, CEO van Avenue Capital Group die al ongeveer een decennium investeert in de sportsector, richt zich nu op de ontwikkeling van basketbal in Afrika en overweegt ook een investering in de Formule 1.

Tijdens de jaarlijkse Grand Prix in september op het Marina Bay Street Circuit in Singapore, bracht Marc Lasry een bezoek aan de garage van het Mercedes-AMG Petronas-team. "We zijn op zoek naar F1-teams om in te investeren, ik ben hier om de scène te verkennen en met een paar mensen te praten," legde hij uit aan Forbes. Afgelopen april verkocht de miljardair zijn 25% aandeel in de NBA’s Milwaukee Bucks voor 3,5 miljard dollar. Met deze transactie wordt Lasry’s nettovermogen geschat op 2,1 miljard dollar, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar. Hij heeft echter nog 800 miljoen dollar nodig om dit jaar de Forbes 400 binnen te komen.

Lees ook: Marokkaanse miljardair wil Inter Milaan kopen

Met een fonds van 2 miljard dollar wil Lasry investeren in sport in Afrika. Hij heeft al een "Raad van Atleten" samengesteld, bestaande uit Michael Strahan, skiester Lindsey Vonn, voetbalster Lauren Holiday en voormalig WNBA-ster Candace Parker. Lasry hoopt vrouwensporten en opkomende wereldwijde competities te versterken, waaronder de Basketball Africa League, die zijn eerste seizoen in 2021 afrondde. "Marc heeft een unieke band met het continent. Hij heeft een vergelijking gemaakt tussen wat er in Afrika gebeurt en wat er enkele decennia geleden in de NBA gebeurde, en ik denk dat dat klopt. Hij heeft een duidelijke visie op wat nodig is om een bloeiende competitie in Afrika op te bouwen," zegt Adam Silver, NBA-commissaris. "Wat investeren betreft, hangt het allemaal af van de prijs. In de sportwereld is de vraag eerder: Wil ik een partner zijn? Als we een bod doen dat 10 of 20% lager is dan elk ander bod, dan zullen we winnen," bevestigt Lasry.

De 63-jarige miljardair en zijn zus Sonia Gardner zijn investeerders in noodlijdende activa. In de afgelopen 35 jaar hebben ze obligaties en andere schuldvormen gekocht. "Als je kalm blijft en koopt wanneer iedereen in paniek is, zul je het uiteindelijk goed doen," zegt Lasry. De in Marokko geboren miljardair vertrok in 1966, op 7-jarige leeftijd, naar de Verenigde Staten, samen met zijn moeder, een Franse lerares, zijn vader, een computerprogrammeur voor de staat Connecticut, en zijn twee zussen. In 1987 trad hij toe tot het brokerage bedrijf Cowen & Company, beheerde 50 miljoen dollar aan partnerkapitaal, en nam zijn zus, Sonia Gardner, in dienst. In 1989 verlieten Lasry en Gardner Cowen & Company om het fortuin van Robert M. Bass, de beroemde Texaanse miljardair (5,3 miljard dollar), te beheren. Daarna investeerden ze in bankenschuld, obligaties en handelskredieten via een fonds genaamd Amroc, een woordspeling op Marokko.

Lees ook: Bill en Hillary Clinton in Marrakech voor verjaardag Marokkaanse miljardair (foto)

In 1995 richtten Lasry en Gardner Avenue op met een kapitaal van 7 miljoen dollar. "Marc is altijd gefocust geweest op investeringen en investeerders. Ik concentreer me op de dagelijkse leiding van het bedrijf," zegt Sonia Gardner. Avenue heeft meer dan de helft van zijn fondsen buiten de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team