Zoeken

Marokkaanse economie gestimuleerd door Marokkaanse diaspora

26 december 2023 - 16:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Volgens het meest recente rapport van de Wereldbank over migratie en ontwikkeling zijn de Marokkanen die in het buitenland wonen goed voor 20% van de geldtransfers naar de MENA-regio.

Verwacht wordt dat de geldtransfers van de Marokkaanse diaspora tegen eind 2023 meer dan 12 miljard dollar zullen bedragen, een stijging van 8,6% ten opzichte van 2022. Deze toename vertegenwoordigt bijna 20% van de totale fondsoverdrachten naar de MENA-regio, die geschat worden op 61 miljard dollar, een daling van 5,3%, meldt het weekblad L’Observateur du Maroc et d’Afrique.

Lees ook: Marokkaanse diaspora worstelt met aangescherpte geldovermakingseisen

In de MENA-regio is Egypte met 24,2 miljard dollar de grootste ontvanger van migrantenovermakingen, gevolgd door Marokko. Met 2,7 miljard dollar neemt Tunesië de derde plaats in, voor Algerije met 1,8 miljard dollar. Op Afrikaans niveau staat Marokko op de derde plaats, na Nigeria (20,5 miljard dollar) en Egypte.

De Wereldbank merkt op dat de geldtransfers naar Marokko de afgelopen jaren de directe buitenlandse investeringen hebben overtroffen en een cruciale inkomstenbron zijn geworden voor Marokkaanse gezinnen. Ook blijkt dat de zware aardbeving van 8 september 2023 geen negatief effect heeft gehad op de transfers van de Marokkaanse diaspora. Deze zijn met 6,1% gestegen tot 96,4 miljard dirham (9,5 miljard dollar) in de eerste tien maanden van 2023. "Naast internationale hulp dragen de geldovermakingen van de Marokkaanse diaspora bij aan het verlichten van de gevolgen van natuurrampen en ondersteunen ze de wederopbouw en financiële stabiliteit", aldus het rapport.

Lees ook: Geldovermakingen wereld-Marokkanen zullen blijven toenemen

Ondanks wereldwijde economische neerwaartse trends, zal de groei van transfers naar Marokko in 2024 naar verwachting rond de 6% blijven, ruim boven het MENA-gemiddelde van 2,1%. Deze veerkracht wordt ondersteund door robuuste arbeidsmarkten in ontwikkelde economieën en de Golfstaten, wat in schril contrast staat met de wereldwijde daling die wordt verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team