Zoeken

Marokkaanse Meryame Kitir, ex arbeidster bij Ford, tot minister benoemd in België

2 oktober 2020 - 18:00 - Wereld

©

Meryame Kitir is de nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid in de Belgische regering van Alexander De Croo. Ze werd geboren in een Marokkaans gezin dat in de jaren zestig naar België migreerde.

De 40-jarige Vlaamse socialiste groeide op in Maasmechelen. Ze begon op haar 18 te werken op de spuitafdeling van Ford Genk. Ze ontdekte daar de socialistische vakbond, sloot zich erbij aan en werd vakbondsafgevaardigde.

Steve Stevaert, de toenmalige nummer één van de socialistische partij, nam Kitir onder zijn vleugels. In 2006 werd ze verkozen in de gemeenteraad van Maasmechelen en na de federale verkiezingen van 2007 werd ze Kamerlid voor de SP.A.

Tijdens de eerste jaren combineerde Meryame Kitir haar werk in de Kamer moeiteloos met haar baan bij de Ford-fabriek. Ze viel vooral op met de emotionele toespraak die ze in de Kamer gaf naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk, in 2012. In 2014 werd ze herkozen en een jaar later volgde ze Karin Temmerman op als fractieleider in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Kitir werd een icoon van de oppositie tegen de zogenoemde Zweedse coalitie van voormalig premier Charles Michel. Vorig jaar behaalde ze 31.816 voorkeurstemmen bij de federale verkiezingen.

Bladna.nl