Zoeken

Marokkaanse inlichtingendienst onderzoekt aanslag Mali

14 september 2021 - 10:40 - Gemeenschap

©

De Marokkaanse inlichtingendienst heeft een onderzoek geopend naar de moord op twee Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs in Mali. Het Directoraat-Generaal voor Studies en Documentatie (DGED) leidt het onderzoek.

Op zaterdag heeft een nog niet geïdentificeerde gewapende groep, Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs aangevallen die op weg waren naar Bamako. De DGED werkt aan de opheldering van de moord op twee Marokkaanse truckers in Mali, meldt Assahifa Arabic. Er is reeds een coördinatie tussen de Marokkaanse en de Malinese inlichtingendiensten tot stand gebracht, die samen werken aan de idenficatie van de terroristische groepen die in het gebied actief zijn.

Lees ook: In Mali doodgeschoten Marokkanen: Algerije en Polisario verdacht

In dit stadium van het onderzoek sluit de DGED de hypothese niet uit van een terroristische aanslag, waarbij Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs het enige doelwit zouden zijn. De inlichtingendiensten van beide landen zetten hun onderzoek voort om te achterhalen wie de opdracht tot de aanslag heeft gegeven en wat hen heeft gemotiveerd. Er wordt gekeken of het om een plaatselijke operatie gaat, of het een aanslag betreft met een regionale dimensie. Volgens de Malinese pers was het een "vuile klus" waarvan de daders "huurlingen" waren. De opdrachtgevers zouden hiermee een gerichte "boodschap" willen sturen naar Marokko.

Lees ook: Marokkanen doodgeschoten in Mali (video)

De aanslag komt op een moment waarin Habboub Cherkaoui, hoofd van het Centraal Bureau voor gerechtelijke onderzoeken (BCIJ), waarschuwde voor de aanwezigheid van een honderdtal aanhangers van de Polisario, die tevens actieve leden zijn van Al-Qaeda in de islamitische Maghreb, gevestigd in het Sahel-gebied. Abdelilah Hifdi, voorzitter van de Nationale Transportfederatie (FNT) en voorzitter van de CGEM-fractie in de Tweede Kamer, beschuldigde via een verklaring aan Le360, Algerije en de Polisario van de aanslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team