Zoeken

Marokkaanse gevangene Guantanamo aan Marokko uitgeleverd

26 april 2015 - 19:45 - Wereld

©

Younes Chekkouri wordt sinds 2002 gevangen gehouden in Guantanamo. In juni zal hij net zoals een tiental andere gevangenen aan zijn land van herkomst worden uitgeleverd.

De Amerikaanse regering vreest voor een conflict met het Congres en wordt daarom gedwongen om Guantanamo-gevangenen te laten gaan. In de gevangenis worden nog 120 mensen vastgehouden op verdenking van terrorisme.

Een tiental gevangenen zullen naar hun land van herkomst worden uitgezet. Ook werd besloten 57 gevangenen naar andere gevangenissen over te plaatsen. Dat meldt luitenant-kolonel Myles Caggins, woordvoerder van het Pentagon.

Younes Chekkouri, 46, wil echter niet aan Marokko worden uitgeleverd. Hij vreest dat hij er zal worden gemarteld door de veiligheidsdiensten volgens de Washington Post. Die vrees is echter niet gerechtvaardigd. Een tiental Guantanamo-gevangenen werden namelijk al aan Marokko uitgeleverd en verliepen zonder moeilijkheden.

Chekkouri wordt als een naaste medewerker van Osama bin Laden en mede-oprichter van de Marokkaanse Islamitische Strijdersgroep beschouwd. Hij werd in 1968 in Safi geboren en woonde jarenlang in Pakistan. Hij werd in 2001 in het Afghaanse Jalalabad gearresteerd en werd zonder enige vorm van proces in Guantanamo opgesloten.

In Guantanamo zit nog één andere Marokkaan. Hij wordt nog steeds als een bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten beschouwd. Zijn uitzetting of vrijlating is daarom hoogst onwaarschijnlijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team