Zoeken

Marokkaanse douane verduidelijkt nieuwe douanerechten op geschenken

6 november 2022 - 20:00 - Marokko

©

De Marokkaanse douane heeft ontkend dat er nieuwe douanerechten zullen worden geheven op geschenken die door Marokkaanse of buitenlandse reizigers worden ingevoerd.

"Er is geen verandering sinds de inwerkingtreding van het decreet van 2012 dat het wettelijk kader vastlegt waaraan reizigers bij grensovergangen (luchthavens, havens, spoorwegovergangen) moeten voldoen", aldus Nizar Nasr, een hoge ambtenaar van de Marokkaanse douane. Volgens hem hebben douanebeambten ook geen nieuwe instructies ontvangen.

Lees ook: Reizigers naar Marokko mogen maximaal 2000 dirham aan goederen meebrengen

Het decreet van 2012, dat niet is gewijzigd, staat de invoer toe van producten en voorwerpen ter waarde van 2000 dirham voor mensen met hun gewone verblijfplaats in Marokko of buitenlandse bezoekers. Marokkanen die in het buitenland wonen genieten een volledige vrijstelling van douanerechten op voorwerpen voor persoonlijk gebruik, met een maximale waarde van 20.000 dirham per kalenderjaar.

Lees ook: Marokkaanse douane versterkt fraudebestrijding

Deze verordening wordt met veel flexibiliteit toegepast, aldus Nizar Nasr, die benadrukt dat "de douane nog nooit iemand heeft belast voor het overschrijden met 200 of 300 dirham, van de toegestane drempel". De hoge ambtenaar herinnert eraan dat Bank Al Maghrib de uitvoer en invoer van meer dan 2000 dirham in contanten door reizigers heeft verboden. Bedragen van 100.000 dirham of meer in buitenlandse valuta, reischeques, bankcheques, postwissels,... moeten ook aangegeven worden. Deze maatregel is bedoeld om het witwassen van geld en de financiering van terrorisme te bestrijden, aldus Nizar Nasr.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team