Zoeken

Marokkaanse douane blokkeert "AliExpress" en "Shein" producten

19 juni 2022 - 09:00 - Economie

©

Vanaf 1 juli van dit jaar worden douanerechten geheven op alle producten die buiten Marokko online worden gekocht, ook als het om producten van geringe waarde gaat.

Voorheen waren pakketten met een waarde van minder dan 2000 dirham vrijgesteld van belasting, maar dat is nu voorbij. De Regeringsraad heeft donderdag zijn goedkeuring gehecht aan een nieuwe ontwerp-verordening, nummer 2.22.438, die de oude bepaling van het douanewetboek wijzigt.

Lees ook: Wurgspel kostte Rayan bijna het leven in België

Met de invoering van deze nieuwe belastingen wil de overheid de controle op buitenlandse, vooral Chinese platforms voor e-commerce opvoeren en effectiever optreden tegen hun verkooppraktijken waarmee zij de betaling van douanerechten omzeilen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het opsplitsen van zendingen in verschillende kleine pakketten van geringe waarde of het doen van valse aangiften.

Na de vergadering van de regeringsraad verklaarde regeringswoordvoerder Mustapha Baitas dat dit ontwerpdecreet de situatie zou verbeteren en dat het op 1 juli in werking zou treden.

Lees ook: Tientallen bedrijven betrapt op fraude door Marokkaanse douane

Vorig jaar werden bij 1 miljoen transacties douanerechten ontdoken. Baitas schat dat dit aantal zal stijgen tot 2 miljoen. "Dit zijn gederfde inkomsten voor de staat, en het schaadt de nationale economie," beklemtoonde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team