Zoeken

Marokkaanse beroepschauffeurs in Italië werkloos door besluit van Marokko

21 januari 2024 - 18:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Professionele en niet-professionele Marokkaanse chauffeurs die in Italië wonen zitten in een lastige situatie. Ze kunnen niet meer werken sinds een hervorming van de Marokkaanse wet in 2020, waardoor de Italiaanse overheid hun rijbewijs weigert te verlengen. Ze roepen de Marokkaanse autoriteiten op om snel een oplossing te vinden voor dit probleem.

Rachid Afilal El Alami, lid van de RNI-partij, heeft een vraag gesteld aan de Marokkaanse minister van Transport en Logistiek, Mohamed Abdeljalil. Hij vraagt om maatregelen zodat deze Marokkaanse expats in Italië hun Marokkaanse rijbewijs kunnen vernieuwen. Deze kwestie speelt al meer dan twee jaar en vereist dringende actie, benadrukt hij, met het argument dat de chauffeurs dit document nodig hebben om te werken en een fatsoenlijk leven te leiden in hun verblijfsland en geld over te maken naar hun families in Marokko.

Lees ook: Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs klagen over brandstoftoeslag van Spanje

De Marokkaanse chauffeurs in Italië die met dit probleem te maken hebben, hebben protesten georganiseerd voor de Marokkaanse ambassade in Rome om de autoriteiten aan te sporen oplossingen te vinden. Zij beweren dat het probleem voortkomt uit het feit dat Italië geen volledige technische informatie van de Marokkaanse autoriteiten zou hebben ontvangen over het nieuwe Marokkaanse rijbewijs om deze te kunnen erkennen. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft aangegeven dat er onderhandelingen gaande zijn met verschillende landen, waaronder Italië, over de wederzijdse erkenning van rijbewijzen.

Lees ook: Spanje wil migratie reguleren met Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs

Minister Bourita legt uit dat het rijbewijs tal van technische en veiligheidskenmerken bevat die elke vervalsing of fraude onmogelijk maken. Het document is geldig zowel binnen als buiten Marokko, verzekert hij, eraan toevoegend dat vanwege veiligheidsredenen en bescherming van persoonlijke gegevens, alleen de instelling "Dar Al-Sikka" de technische capaciteit en wettelijke toestemming heeft om dit document te produceren, niet de ambassades of consulaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team