Zoeken

Marokkaanse atleten emigreren naar de VS

27 augustus 2022 - 17:00 - Sport

©

Een aantal Marokkaanse atleten heeft de keuze gemaakt om te emigreren naar de Verenigde Staten, na geschillen met de voormalige technische leiding van de Koninklijke Marokkaanse Atletiekfederatie (FRMA).

De moeizame samenwerking met de voormalige technische leiding van de FRMA heeft een groot aantal Marokkaanse atleten ertoe aangezet om te emigreren naar de Verenigde Staten. Sommigen van hen zetten daar hun training voort om hun prestaties te verbeteren en anderen hebben zich ingeschreven voor cursussen om coach te worden, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: Één op drie Marokkanen wil Marokko verlaten

De betrokken Marokkaanse hardlopers hebben ernstig te lijden gehad onder de situatie. Het was voor hen namelijk bijna onmogelijk om deel te nemen aan internationale en continentale wedstrijden. In eerste instantie probeerden ze zelf met een levensvatbare oplossing te komen, ze stapten naar het bestuur van de Federatie met het verzoek om met hun oorspronkelijke coaches te kunnen werken, in plaats van met de technische leiding. Maar dat is niet gelukt. Vandaar hun beslissing om naar de Verenigde Staten te vertrekken.

Het probleem is niet nieuw binnen de atletiek en vormt al jaren een rem op de ontwikkeling van de discipline op nationaal niveau. De praktijk heeft aangetoond dat de formule niet werkbaar is, vooral omdat de atleten die onder toezicht van de technische leiding staan er nauwelijks in slagen zich voor internationale wedstrijden te kwalificeren, terwijl atleten die bij hun coach zijn gebleven wel goede prestaties leveren.

Lees ook: Marokkaanse atleten verdwijnen na competitie in Slowakije

Bovendien beschikt de federatie niet over voldoende middelen om elke atleet die lid is van de nationale ploeg van een coach te voorzien, aldus dezelfde bron. De krant is van mening dat de zaak moet worden onderzocht.

Bladna.nl