Zoeken

Marokkaanse artiest Walid Ben Selim in Utrecht

6 oktober 2015 - 18:30 - Cultuur

©

Van 5 tot 11 oktober is de Marokkaanse artiest Walid Ben Selim op uitnodiging van Culture Connection in Utrecht. Walid Ben Selim is één van de pioniers van de Marokkaanse hiphopscene.

Walid komt uit Casablanca en woont tegenwoordig in Perpignan, Zuid-Frankrijk. Met zijn band N3rdistan slaat hij een muzikale brug tussen de Arabische wereld en het Westen. Hij zingt en reciteert eigen gedichten, maar ook klassieke en moderne Arabische poëzie met een sterke vrijheidsboodschap. Rond deze poëzie creëert hij een prachtig muzikaal universum met zang, spoken word, urban beats, Afrikaanse en oriëntaalse melodieën.

Afgelopen maanden was de charismatische zanger op tournee in Zuid-Europa en Marokko en veroverde hij de harten van het publiek met zijn unieke sound en overrompelende podiumpresentatie. In oktober is hij voor het eerst in Nederland.

N3rdistan - Walid Ben Selim - To everything

Programma

Samenwerking met muzikanten in Kytopia

Walid Ben Selim gaat in Kytopia, de studio en creatieve broedplaats van Kyteman, gevestigd in het voormalige Tivoli, onder leiding van Arjen de Vreede muziek maken met percussionist/ritmetovenaar Frank Wienk (Binkbeats), celliste Guusje Ingen Housz en toetsenist Niels Broos. Arjen de Vreede (DJ DNA, producer, bekend geworden met Urban Dance Squad) zag Walid optreden op een festival in Marokko en was diep onder de indruk: “Als er na de Arabische lente iets positiefs op cultureel vlak naar buiten gekomen is, dan is dat de muziek van Walid Ben Selim. Walid benadert de zoektocht naar een nieuwe Arabische identiteit op een liefdevolle en poëtische manier en laat een nieuw opbouwend geluid horen.”

Samenwerking met Vers Poetry en Baban Kirkuki

Vers Poetry is een gloednieuw spoken word initiatief, in maart van dit jaar in Kanaleneiland opgericht door creatief ondernemer Gabriel Erlach en de jonge woordkunstenaar Christopher Blok. Baban Kirkuki (Utrechtse dichter van Iraaks-Koerdische afkomst) studeerde Arabische taal en literatuur in Irak. Sinds 2004 woont hij in Utrecht, waar hij actief is in het Utrechts Dichtersgilde. Hij bracht vier bundels Nederlandstalige gedichten uit en geeft regelmatig poëzieworkshops. Voor dit project vertaalt Baban Arabische gedichten die Walid Ben Selim in zijn muziek gebruikt en geeft hij en poëzieworkshop voor studenten van de IMC Weekendschool Overvecht.

Optreden vrijdag 9 oktober in TivoliVredenburg

Het resultaat van de muzikale samenwerking van Walid met de Kytopianen is vrijdag 9 oktober te bewonderen in TivoliVredenburg Cloud Nine. Tijdens het voorprogramma presenteert VERS Poetry de spoken word coryfeeën Derek Otte en Christopher Blok. Derek Otte is één van de beste Nederlandse spoken word artiesten. Voor zijn teksten haalt hij inspiratie uit het dagelijks leven in de smeltkroes van de grote stad, waarbij de invloed van hiphop middels metaforen, punchlines, woordgrappen en beeldspraak doorklinkt in elke zin. Begin september kwam zijn debuut ‘Regelgeving’ bij uitgeverij Rorschach uit.

Samenwerking met Arabischtalige muzikanten Utrechtse Asielzoekerscentrum

Al 31⁄2 jaar leidt de Utrechtse pianist/componist Jonas Bisquert muziekworkshops in het Utrechtse Asielzoekerscentrum. Veel inwoners hebben een muzikale achtergrond, zingen of spelen een muziekinstrument. Een aantal van hen speelde als professioneel musicus in een orkest of band. De Arabischtalige inwoners (uit o.a. Syrië, Irak, Lybië, Palestijnse gebieden) maken songs geïnspireerd door teksten van hun favoriete Arabische dichters. Op 8 oktober ontmoeten zij Walid Ben Selim en gaan ze samen muziek maken. In samenwerking met stichting De Vrolijkheid.

Workshops in Cultuurspot Overvecht en op het Trajectum College Overvecht

Cultuurspot Overvecht is een initiatief van Cultuurhuis Kanaleneiland en fungeert als een bruisende ontmoetingsplek voor jongeren die hun muziek- en taaltalent verder willen ontwikkelen. Hiphopper Jermaine Bridgewater (Stropstrikkers, No Slackin) geeft er rapworkshops en Walid gaat op 8 oktober met hen aan de slag en vertelt over zijn artistieke keuzes en inspiratiebronnen. Op 7 oktober geeft Walid een workshop tijdens het vak Kunst en Media aan scholieren van de VMBO school Trajectum College Overvecht.

Masterclass met Walid Ben Selim bij Poetry Circle Nowhere Amsterdam

Zaterdag 10 oktober organiseert Poetry Circle Nowhere (PCN) een masterclass Arabische poëzie en spoken word voor jonge talenten uit heel Nederland. PCN host Poetry Circles en organiseert workshops woordkunst in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Tilburg en Eindhoven. PCN wil zich meer bezig houden met de poëzie uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hiermee aansluiten op een groeiende groep performers met roots in Syrië, Irak, Afghanistan en Marokko. Walid verzorgt de masterclass voor deze jongeren.

Persbericht
Voor meer info klik hier

Bladna.nl