Zoeken

Aicha Ech-Chenna, icoon van de strijd voor vrouwenrechten, overleden (video)

25 september 2022 - 22:00 - Marokko

©

Enorm droevig nieuws op zondag 25 september. Marokko heeft zojuist één van de meest actieve pleitbezorgers voor vrouwen en kinderen en een zeer gewaardeerd figuur onder de Marokkanen verloren: Aicha Ech-Chenna.

De onvermoeibare activiste Aicha Ech-Chenna is op zondag 25 september op 81-jarige leeftijd overleden in het Sheikh Khalifa ziekenhuis in Casablanca, waar zij volgens haar familieleden enkele dagen geleden was opgenomen. Ze wijdde haar hele leven aan de verdediging van alleenstaande vrouwen en vooral verlaten kinderen.

Lees ook: Een Marokko zonder verlaten kinderen in 2030 (video)

Aicha Ech-Chenna werd geboren op 14 augustus 1941 in Casablanca en begon haar beroepscarrière als verpleegster en dus als ambtenaar bij het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid voor zorgbehoevende vrouwen. In de jaren tachtig richtte zij de Association Solidarité Féminine (ASF) op. Daarmee wilde ze in de steek gelaten kinderen en hun moeders helpen. Haar activisme gaat zo’n 60 jaar terug.

Lees ook: Nare ervaring voor Marokkaanse activiste Aicha Chenna in Madrid

In 2017 riep Aicha Ech-Chenna het ministerie van Nationaal Onderwijs op om seksuele voorlichting in te voeren op Marokkaanse scholen. "Ik zou graag zien dat de nieuwe regering seksuele voorlichting in de scholen voor jonge Marokkanen opneemt", zei ze toen. Ze betreurde dat de Marokkaanse samenleving "onverdraagzaam is tegenover alleenstaande vrouwen", maar ze erkende wel dat dit geleidelijk aan verandert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team