Zoeken

Spanje arresteert Marokkaanse activisten op eiland Badis

31 augustus 2012 - 11:13 - Wereld

©

Zeven Marokkaanse activisten hebben zich woensdag rond 6 uur op het eiland Badis nabij Al Hoceima begeven, waar ze de vlag van Marokko hebben gehesen. Vier van hen werden gearresteerd door het Spaanse leger gestationeerd op de rots. De andere drie, met inbegrip van Kamerlid Yahya Yahya, zijn erin geslaagd om te vluchten.

De actie, die had kunnen leiden tot een diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje, vergelijkbaar aan die van het eilandje Leila een paar jaar geleden, was het werk van leden van de Nationale Bevrijdingscomité van Ceuta en Melilla.

Youssef Abou, Hafid Abou, Samir Azmani en Ali Sghir, aangehouden door Spaanse soldaten op de rots, onder de Spaanse bezetting sinds 1564, werden donderdag vrijgelaten. De activisten werden na hun aanhouding aan boord van een legerhelikopter naar Melilla gebracht, vanwaar ze donderdag terug naar Marokko keerden.

Het eilandje Badis, voorheen bekend onder de naam "Ghmara rots", is de oorzaak van vele spanningen tussen Marokko en Spanje. In 2011 wilde Spanje het eiland, samen met de Islas Chafarinas en andere Marokkaanse rotsen, onder de controle van Melilla plaatsen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team