Zoeken

Spanje wil Marokkaanse gebieden aan Melilla annexeren

25 september 2011 - 17:00 - Marokko

©

De Spaanse Partido Popular, die Melilla beheert, heeft een wetsvoorstel voorgelegd om de Islas Chafarinas (archipel) en Marokkaanse rotsen in de Middellandse zee, onder de soevereiniteit van Melilla te doen vallen. De PP volgt met deze tekst het Spaanse project op van regionalisering in zestien regio’s, één autonome regio en twee steden die genieten van een onafhankelijk statuut (Ceuta en Melilla).

Deze nieuwe wetsvoorstel betreft de Chafarinas eilanden, de rots van Al Hoceima en de rots van Badis. Enkel het eiland Laila (Peterselie) werd niet opgenomen in dit project meldt de Spaanse krant ABC.

Volgens PP-woordvoerder van Melilla, Julio Liarte, komt dit omdat de gebieden in Noord-Afrika die reeds onder Spaanse soevereiniteit staan en geregeerd worden door Madrid, niet door dit project betrokken zijn.

De PP stelt dus voor dat de Chafarinas archipel bestaande uit drie eilanden (El Congreso: 25,6 ha, Isabel II: 15,3 ha en Koningseiland: 11,6 ha), gelegen op 48 km ten oosten van Melilla en op 3,5 km van de Marokkaanse dorp Ras El Maa, afhankelijk van Spanje sinds 1847, onder de directe soevereiniteit valt van de autonome stad Melilla.

Het voorstel zou kunnen leiden tot een nieuwe diplomatieke crisis tussen Marokko en Spanje, zoals het reeds het geval was met het eiland Leila. Nochtans is deze tekst niet nieuw, de eerste versie ervan, dat de eilanden verdeelde over de enclaves van Ceuta en Melilla, dateert van 1986.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team