Zoeken

Marokkaans meisje krijgt kankeroperatie in Spanje dankzij inzamelingsactie

27 juni 2021 - 19:00 - Wereld

©

Israe, een 10-jarig Marokkaans meisje dat aan het Ewing-sarcoom lijdt, een vorm van botkanker, kon in het HM Nou Delfos-ziekenhuis in Barcelona worden geopereerd dankzij een inzamelingsactie die door haar ouders in Marokko was opgezet.

Marokkaanse artsen stelden in januari vast dat Israe bekkenkanker had. Ze moest met een operatie worden behandeld. Gezien de complexiteit en de hoge kosten van de medische ingreep, zijn haar ouders een inzamelingsactie gestart om hulp in te roepen van mensen van goede wil. Duizenden mensen hebben hun solidariteit met de familie betuigd en gereageerd op de inzamelingsactie die slechts vier maanden geleden door Souleymane Izaagague, de vader van Israe, werd gelanceerd.

Lees ook: Wereld-Marokkanen in de bres voor meisje met hersentumor

De crowdfundingcampagne werd gesteund door de media en persoonlijkheden uit het maatschappelijk middenveld van Marokko en de Arabische wereld. Ze deelden de informatie op grote schaal via sociale netwerken. Hierdoor kon de familie genoeg fondsen verzamelen van over de hele wereld om Israe in het buitenland te laten opereren.

Souleymane en zijn vrouw, Ouafae El Khaili, hebben vervolgens voor de operatie van hun dochter contact opgenomen met het hoofd van de afdeling pediatrische orthopedische en traumachirurgie van HM Nens, Francisco Soldado. Dit is een erkend specialist op het gebied van vasculaire autotransplantatie. "Toen ik over Israe’s situatie hoorde en het bestudeerde, zag ik dat ik haar kon helpen. Ze is pas 10 jaar oud, haar geval is atypisch en ze heeft een complexe reconstructie nodig, maar om haar te opereren konden we gebruik maken van innovatieve chirurgische technologie, die enkel in het HM-ziekenhuis in Spanje beschikbaar is. Dus hebben we hen gevraagd hierheen te komen," legt Soldado uit.

Het meisje en haar familie kwamen begin april in Barcelona aan. Op 10 juni onderging zij de operatie in het HM Nou Delfos ziekenhuis. De artsen verwijderden de kwaadaardige cellen en herpositioneerden het bot, alvorens een gevasculariseerde autotransplantatie uit te voeren van het periosteum, een membraan dat het bot bedekt en een overvloedige hoeveelheid stamcellen bevat.

De operatie was een succes. Na haar ontslag uit het ziekenhuis blijft Soldado het meisje opvolgen. Binnenkort zal ze een chemotherapiebehandeling ondergaan, opnieuw in het HM-ziekenhuis in Barcelona.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team