Zoeken

Marokkaan op straat door administratieve fout in Canada

20 maart 2023 - 11:00 - Wereld

©

Van een aantal Marokkanen die tijdens een wervingsmissie van Quebec in Marokko werden gerekruteerd om in een Canadees carrosseriebedrijf te werken, werden de werkvergunningen probleemloos verlengd, maar die van een landgenoot is nu al meer dan zes maanden opgeschort. Een administratieve fout ligt aan de basis van dit probleem.

Mohcine El Kandouri bevindt zich in een rampzalige situatie. Al meer dan zes maanden kan hij niet werken voor Saillant Group omdat zijn werkvergunning niet werd verlengd. "Dit is echt een menselijke tragedie, in een periode waar er enorm tekort aan arbeidskrachten is", zegt Mélissa Dumont, directeur communicatie en personeelszaken van Groupe Saillant. Internationale werving wordt ons verkocht als oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten, maar ik heb een werknemer die vroeger bij ons werkte en die we niet eens meer aan het werk kunnen krijgen." Zijn vier andere landgenoten die voor hetzelfde bedrijf werken, werden niet met dit probleem geconfronteerd. De Canadese immigratiedienst IRCC heeft hun werkvergunningen verlengd.

Lees ook: Discriminerend algoritme: Marokkaanse ten onrechte van fraude beschuldigd in Nederland

Aan de basis van de niet-verlenging van de werkvergunning van Mohcine ligt een administratieve fout die eind september 2022 werd gemeld. Het Quebec-aanvaardingscertificaat van de Marokkaan ontbrak, een verplicht document voor de afgifte van een werkvergunning. De Marokkaanse werknemer was hiervan niet op de hoogte, omdat zijn dossier in handen was van het adviesbureau ImmigrEmploi, dat verantwoordelijk is voor de verlenging van de werkvergunningen van de werknemers van Groupe Saillant. "Ik was verrast en geschokt. Ik wist van niets", aldus de Marokkaanse werknemer. Volgens voorzitter Luc Gauvin van ImmigrEmploi, is de ongelukkige situatie te wijten aan een "computerprobleem", meldt Le Devoir. De adviseur die belast was met het dossier van El Kandouri zou "nooit een bericht hebben ontvangen van het IRCC, met de mededeling dat er documenten in het dossier ontbraken."

Lees ook: Naima vreest op straat te belanden met haar gezin in Canada

Ze rekende op een e-mail maar die kwam nooit terug", zegt hij. Tegen de tijd dat ze (in september, in het IRCC-portaal) ging kijken, zag ze het bericht waarin om het aanvaardingscertificaat werd gevraagd, maar het was te laat. Er was "nog een andere bug" in de overheidssite, waardoor uitwisselingen werden bemoeilijkt, zegt Gauvin. "Naast het verlies voor ons bedrijf gaat het om een arme werknemer die het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen", klaagt Mélissa Dumont. Sindsdien heeft Groupe Saillant stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat Mohcine zijn vergunning krijgt. Intussen woont de Marokkaanse werknemer zonder inkomen in een kleine studio in Quebec City. "Ik ga binnenkort bij een vriend wonen", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team