Zoeken

Marokkaan werkt aan nieuw project bij NASA

3 januari 2023 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een nieuw duurzaamheidsproject bij het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA is gestart om de uitstoot van broeikasgassen en de financiële kosten van de ruimtevaartindustrie te verminderen.

Een van de verantwoordelijken voor het NASA Aviation Sustainability project is Othmane Benafan, Marokkaanse materiaalwetenschapper bij het Glenn Research Centre. Het project heeft tot doel de broeikasgasemissies van luchtvaartmaatschappijen en de financiële kosten van de luchtvaartindustrie te verminderen. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van lichtere, dimensionaal stabiele legeringen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Lees ook: Marokkaanse Kholoud Kahime gaat voor NASA werken

Volgens de website van de NASA draagt zijn onderzoek en ervaring met legeringen met vormgeheugen bij tot de ontwikkeling van apparatuur voor de verkenning van Mars, en wordt dezelfde technologie gebruikt voor de productie van legeringen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Die kunnen het bedrijf helpen duurzamer te worden en de financiële lasten te verlichten. "Het vervormt niet. Het breidt niet uit. Het krimpt niet. Het draait om zijn as," zei Othmane Benafan. De materialen die zij hebben ontwikkeld zijn volgens hem vooral bedoeld voor gebruik in vortexgeneratoren (VG) van vliegtuigen.

Lees ook: Leerlinge uit Al Hoceima neemt deel aan wedstrijd NASA (video)

De NASA heeft de vliegtuiggigant Boeing bij het project betrokken. Samen hebben ze de VG’s getest. De resultaten toonden aan dat ze kunnen krimpen of uitzetten, afhankelijk van de temperatuur. "Rekening houdend met bepaalde fundamenten zoals de geometrie van het vliegtuig, de temperaturen, enz. hebben wij de legeringen ontwikkeld om aan deze eisen te voldoen," voegde de Marokkaanse wetenschapper eraan toe. De techniek wordt momenteel nog getest om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de eisen inzake duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team