Zoeken

Marokkaan gedood in Istanbul: toenemende vijandigheid jegens Arabieren?

19 augustus 2023 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een 57-jarige Marokkaan is aan zijn verwondingen overleden na door een taxichauffeur te zijn aangevallen in het Turkse Istanbul waar de haat tegen buitenlanders, vooral Arabieren, toeneemt.

De Marokkaanse gemeenschap in Turkije is in rouw. Afgelopen vrijdag overleed een 57-jarige Marokkaan die al 13 jaar in het land woonde, nadat hij in Istanbul door een taxichauffeur was aangevallen die weigerde hem in zijn taxi te laten stappen. De chauffeur vond de gevraagde rit te kort en dus niet winstgevend genoeg, meldt het Turkse medium Zaman. De twee mannen kregen ruzie waarop het slachtoffer midden op straat werd mishandeld. De man viel en stootte zijn hoofd. Hij overleed later in het ziekenhuis, bevestigt Restitutor Orientis op X, ex-Twitter.

Lees ook: Marokkaanse in Turkije gearresteerd voor beledigen Erdogan (video)

"We veroordelen deze daad die het leven van een medeburger heeft gekost", reageerde Ayoub Salem, hoofd van de Raad van de Marokkaanse Gemeenschap in Turkije, tegen Al-Hurra. "Hoe kan een dergelijke kwestie leiden tot de moord op een persoon?" Hij zei samen te werken "met het Marokkaanse consulaat om de zaak te volgen". "De familie van het slachtoffer en wij, als civiele samenleving, roepen de Turkse autoriteiten op om volledige duidelijkheid te scheppen over wat er is gebeurd en ervoor te zorgen dat de dader ter verantwoording wordt geroepen", benadrukte hij. De taxichauffeur werd volgens plaatselijke media onder huisarrest geplaatst in afwachting van verder onderzoek. Ayoub Salem ontkent dat. Volgens hem heeft de politie de verdachte voorwaardelijk vrijgelaten. "Het schokkende is dat een man die een dergelijk bewezen misdaad heeft gepleegd kan worden vrijgelaten, zelfs als zijn daad opzettelijk was", betreurde hij.

Lees ook: Turkije wil Marokkaan uitzetten na hoofddoekincident

Dit drama vindt plaats in een context van groeiende bezorgdheid over de slechte behandeling en negatieve ervaringen van buitenlanders in Turkije, vooral die van Arabische afkomst. Recent werden nog twee Marokkanen gearresteerd en mishandeld in een detentiecentrum voordat ze door de Turkse autoriteiten naar de noordelijke stad Azaz werden gedeporteerd, gecontroleerd door Syrische oppositietroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team