Zoeken

Marokkaan zes jaar lang verdacht door DNA-blunder in Nederland

8 november 2014 - 21:28 - Wereld

©

De 25-jarige Mohamed Boucharka werd in de afgelopen zes jaar meerdere keren onterecht opgepakt wegens autokraken. Na al die jaren bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut zijn DNA met de echte autokraker verwisseld had.

Mohamed werd in die periode drie keer ten onrechte veroordeeld wegens autokraken en meerdere keren opgepakt. Zelfs zijn ouders geloofden niet meer in zijn onschuld.

De jongeman hield telkens weer vol dat er iets mis moest zijn met het DNA, maar niemand geloofde hem omdat hij in zijn jeugd ook al enkele diefstallen had gepleegd.

Eind 2011 besloot Mohamed om in België te gaan wonen. Daar kreeg hij een verklaring van goed gedrag, werk en rust. Dankzij een oplettende agent kwam er uiteindelijk toch een einde aan Mohamed’s nachtmerrie. De agent wist dat hij in België woonde toen zijn DNA weer op een gestolen auto werd gevonden.

Het NFI heeft de blunder deze week toegegeven en excuses aangeboden aan Mohamed Boucharka. Over een schadevergoeding en de verwijdering van al zijn veroordelingen uit het systeem wordt nog onderhandeld.

Bladna.nl