Zoeken

Marokkaan riskeert 57 jaar cel voor aanrijden negen mensen in Spanje

29 september 2022 - 18:00 - Wereld

©

Op 26 maart 2021 reed M.H.B met zijn auto in het Spaanse Yunquera de Henares (Castilla-La Mancha) negen mensen aan. De aanklager eist 57 jaar gevangenisstraf tegen de man van Marokkaanse afkomst voor poging tot moord op de negen slachtoffers en voor roekeloos rijden.

De getuigen volgen elkaar op sinds dinsdagochtend. Het proces volgt de gebruikelijke procedures. De verdachte verklaarde dat hij die dag naar de dokter was gegaan omdat hij zich niet goed voelde. De dokter had hem een medicijn voorgeschreven en hij was naar huis gegaan. "Ik herinner me niets," zei hij, terwijl hij uitlegde dat hij weer bij kennis was gekomen nadat hij door de Guardia Civil was gearresteerd.

Lees ook: Marokkaan cel in voor aanrijden politie in Spanje

De verdediging van de Marokkaan voerde aan dat hij mogelijk lijdt aan een geestesziekte, met name schizofrenie. Hij werd hiervoor niet behandeld ten tijde van het misdrijf. De verdachte, een in 1973 in Marokko geboren man zonder strafblad, reed die dag in zijn Seat en had een "provocerend en agressief" rijgedrag, zegt het openbaar ministerie in de aanklacht.

De vijftiger reed bijna enkele voetgangers omver in de El Santo de Yunquera straat. Toch reed hij door en botste vervolgens op twee andere voetgangers die rustig op de stoep liepen. Daarna reed hij plotseling af op mensen die op een caféterras zaten. "De bedoeling was hen te doden," zei de aanklager, die meent dat de verdachte "zich volledig bewust was van de gevolgen van zijn extreem gevaarlijke rijgedrag". De Marokkaan reed met hoge snelheid verder tot hij de Real-straat bereikte, waar zich ook een terras van een bar bevindt. Hij reed op de klanten in, sleurde één van hen enkele meters mee en reed een ander omver. Hij kwam tot stilstand tegen een paaltje.

Lees ook: Tanger: daders opzettelijke aanrijding opgepakt dankzij video op internet

Na het aanrichten van de schade stapte de verdachte uit de wagen en vluchtte. Twee voorbijgangers wisten hem tegen te houden totdat de Guardia Civil ter plaatse kwam om hem te arresteren. Het Openbaar Ministerie eiste voor de schade aan de slachtoffers een boete van 464.247 euro. In totaal werden 16 getuigen en verschillende deskundigen opgeroepen voor het proces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team