Zoeken

Lalla Marrakchi maakt film over familie Generaal Oufkir

12 maart 2014 - 13:48 - Cultuur

©

De autobiografie van Malika Oufkir wordt binnenkort verfilmd door de Marokkaanse filmmaakster Laila Marrakchi. Malika is de dochter van wijlen Generaal Mohamed Oufkir, dader van de staatsgreep in 1972 tegen wijlen Koning Hassan II.

Volgens Assabah is de verfilming van de "De Gevangene" nu al omstreden in Marokko. Meerdere Marokkaanse filmmakers maakten films over de ’Jaren van lood’, maar geen van hen vond de moed om over mensen zoals Generaal Oufkir, Generaal Ahmed Dlimi of Mehdi Ben Barka te praten. Daarom wordt het initiatief van Laila Marrakechi in de artistieke kringen als zeer moedig beschouwd.

Het leven van de Oufkir familie bevat alle nodige ingrediënten om een geweldige thriller te maken. Het is bovendien de eerste keer dat een film wordt gemaakt over iemand die zoveel invloed had op de geschiedenis van het land als Generaal Oufkir.

In "De Gevangene" vertelt Malika Oufkir hoe ze met de Marokkaanse koninklijke familie is opgegroeid. Ze was op haar 5e geadopteerd door wijlen Mohammed V. Op haar 18e begon de hel voor haar en haar familie.

Na de mislukte staatsgreep van de machtige generaal Oufkir in 1972, werden zijn vrouw en zes kinderen tot in 1991 in geheime gevangenissen opgesloten. Na hun vrijlating zochten ze hun toevlucht in Frankrijk.

Laila Marrakchi heeft twee films op haar naam staan​, ’Marock’ uitgebracht in 2004 en ’Rock the Casbah’ in 2013.

Update 17 maart 2014

Laila Marrakchi heeft de realisatie van een film over de familie Oufkir ontkend. Ze bevestigd aan dit project te hebben gewerkt, maar doordat niet alle leden van de familie Oufkir toestemming gaven voor de film, en door financiële problemen, heeft ze deze laten varen. Zelf heeft ze daar enorm veel spijt van, met name omdat de casting bijna rond was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team